IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подновява се приемът на инвестиционни проекти на млади фермери

Субсидиите са в размер на 74 млн. евро и се предоставят за модернизация на стопанствата

17:25 | 17.04.12 г.
<p>
	Допълнителните средства са натрупани от нереализирани проекти през последните 2 години. <em>Снимка: БТА</em></p>

Допълнителните средства са натрупани от нереализирани проекти през последните 2 години. Снимка: БТА

От 2 до 23 май фонд „Земеделие“ открива нов прием на инвестиционни проекти за модернизация на стопанствата, ориентирани само към млади фермери и към полупазарни стопанства, които изпълняват проекти по програмата за селските райони, съобщиха от ведомството.

Средствата са в размер на 74 млн. евро и с разрешение на Европейската комисия бяха прехвърлени към мярката за „Модернизация на земеделските стопанства“.

Субсидиите се отпускат само при условие, че се използват от млади фермери с действащи проекти, в които те са вписали необходимостта от покупка на техника, поясниха от фонда.

Приемът беше обявен още в края на миналата година, но поради пропуски в нормативната уредба, които не отразяваха промените от шестата промяна (нотификация) на програмата за селските райони, фондът преустанови временно приема на заявления.

Повторното отваряне на прозореца през май е насочен освен за проекти на млади фермери също и за производители, които имат одобрени договори по мярката за „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” и са индикирали необходимостта от инвестиции в техника.

Ще се допускат също и заявления за инвестиции, свързани с опазването на водите от нитратни замърсявания, както и за инвестиции в животновъдни стопанства, които инвестират в техника, необходима за привеждане на производството им според евростандартите. 

Допустими за подпомагане са проекти за покупка на на специални съоръжения и механизация, сгради, недвижима собственост (включително трайни насаждения) и за оборудване, необходимо за преминаване към биологично производство. 

Общият бюджет за четирите инвестиционни направления надхвърля 57,5 млн. евро плюс, като включва и неусвоените средства от предишни периоди на прием. Средствата за бенефициентите с одобрени проекти за млади фермери и полупазарни стопанства възлизат на 17 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още