IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за намиране на първа работа набира популярност сред младежите*

Една трета от местата за стажанти са ангажирани само за един месец, съобщи социалният министър Тотю Младенов

12:39 | 14.05.12 г.
<p>
	<em>Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов откри форум за бъдещето на младежката заетост&nbsp; Снимка: БТА</em></p>

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов откри форум за бъдещето на младежката заетост  Снимка: БТА

От март досега в стажантската програма за намиране на първа работа по ОП "Развитие на човешките ресурси" са се включили две хиляди младежи, като има квота за още 6 500 души. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на форум, посветен на младежката заетост и улесняването на прехода от университета към работното място, предаде БТА.

Националната инициатива за работа на младите хора в България 2012 -2013 г. беше приета от правителството през март.

Тя предвижда до края на следващата година държавата да осигури първа работа на млади хора до 29-годишна възраст. По време на стажа младите получават от държавата минимална работна заплата по специалността, в която работят. А наставник от предприятието, който отговаря за стажанта, е възнаграден с половин минимална заплата.

По ОП "Развитие на човешките ресурси" се осигурява и практика за ученици и студенти в реална работна среда, за което са предвидени 90 млн. лв., съобщи още министър Младенов. Предвижда се 54 хиляди ученици и 74 хиляди  

студенти да приложат на практика знанията си. До момента 11 хиляди ученици и студенти са се включили в професионални практики и програми, а над 80 хиляди студенти с високи постижения получават стипендии и награди.

Министър Младенов подчерта, че младежите са потенциал, който нито една държава не трябва да пропилява. Според него липсата на достатъчно възможности за заетост изправя младите хора пред нарастваща несигурност при намирането и започването на първа работа и съвместните усилия на всички заинтересовани страни са от изключително значение за улесняването на прехода на младите от образование към заетост.

По мнение на икономическия министър Делян Добрев българската икономика трябва да заложи на младите, защото те имат по-висока производителност на труда, по-бързо придобиват нови знания и са адаптивни към технологиите, което ще повиши конкурентоспособността на предприятията.

По данни на Българската стопанска камара (БСК) през 2011 г. значително са се повишили нивата на безработица сред младежите. Младите без работа между 15 и 24 години са 26,6%, а 45,9% са обезкуражени от това, че могат да постигнат успешна реализация в страната.

„Тези тревожни данни се дължат на два основни проблема – не са налични данни за миграцията по възрастова и квалификационна структура и не се прогнозират необходимите на обществото кадри по професионално направление и специалности”, подчерта Божидар Данев, изпълнителен председател на камарата.

Той представи предложения за решаването на тези проблеми. На първо място посочи необходимостта от анализ и прогноза за необходимите на икономиката и обществото кадри, който да се изготви от министерството на труда и  м и министерството на икономиката в партньорство с бизнес организациите. На следващо място - в бъдеще да бъде предлагано държавно финансиране само за прогнозираните професионални направления и специалности.

* Допълнена към 13.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още