IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Овцевъди получават по 7 лева за отглеждане на животните

Фонд „Земеделие“ изплати допълнителния ресурс от близо 5 млн. лв., предвиден като компенсация за поскъпването на горивата

15:17 | 10.08.12 г.
Овцевъди получават по 7 лева за отглеждане на животните

Държавен фонд „Земеделие“ е превел по сметките на 5 348 овцевъди допълнителните компенсации от 7 500 евро на стопанство, предвидени за компенсация на животновъдите след поредното поскъпване на тока и горивата.

През май фондът гласува допълнителен бюджет от 5 млн. лв., който да се предостави само на овцевъдите по схемата de minimis.

На базата на броя приети заявления и след извършване на необходимите административни проверки управителният съвет на фонда е определил ставка от 7 лв. за подкрепа на овца-майка или коза-майка.

По схемата de minimis всяко стопанство получава 7 500 евро, които се разпределят пропорционално за три години напред. Средствата се дават само на стопани, които до този момент не са били подпомагани по тази схема.

С отпуснатия ресурс държавата на практика ще подпомогне производители, които отглеждат над 701 хиляди млечни животни. Най-много средства в размер на 526 155 лв. са получили животновъди от бургаска област.

Държавната помощ се предоставя на физически лица, еднолични търговци и юридически лица, които са регистрирани по реда на наредбата за създаване и поддържане на регистъра на земеделските производители, актуализиран през тази година.

Всеки животновъд, получил помощ по схемата de minimis, се задължава да запази до края на годината 75% от броя на животните, за които е бил подпомогнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още