fallback

Откриха втория лъч на столичното метро

Очаква се с пускането на новия участък трафикът в София да се облекчи с 20%

13:11 | 31.08.12 г. 9

С официална церемония в метростанция "Сердика" днес беше пуснатa в експлоатация втората линия на столичното метро. 

На откриването присъстваха премиерът Бойко Борисов, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на столичния метрополитен Стоян Братоев.

Очаква се с откриването на втория метродиаметър трафикът в столицата да намалее с около 20 процента, а дневният пътникопоток да нарасне до 350 хил. души.

По повод на най-големия инфраструктурен проект у нас председателят на ЕК Барозу заяви, че по линия на европейските фондове е осигурена 50% от сумата, или 476 млн. евро от стойността на метрото.

Втората линия на подземната железница започва от кв. „Обеля", през жк. „Надежда", Централна гара, пл. „Света Неделя", НДК до бул. „Черни връх". Линията е с обща дължина 11 км. По нея има изградени общо 11 станции.

Пресичането на двете линии на метрото Люлин - Младост и Надежда - Лозенец ще става на пл. "Св. Неделя", където има изградена подземна връзка между тях.

С пускането на новата линия ще бъдат открити три буферни паркинга – на булевардите "Черни връх", "Джеймс Баучер" и при Централна гара. В продължение на месец софиянци ще могат да оставят колите си безплатно.

Към днешна дата двата лъча на столичното метро са с обща дължина 31 км, а по тях има 27 метростанции.

Единичният билет за метрото остава на цена от 1 лв., но месечната карта вече ще струва 35 лв.

По-късно днес се очаква да стане ясно дали ще бъдат отпуснати евросредства, с които да бъде продължен първият лъч на метрото от бул. "Цариградско шосе" до летището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
fallback