IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: 1 млрд. лв. струва цялото метро, по-евтино от похарченото за АЕЦ Белене

Премиерът инспектира обновения бул. "Черни връх", който е част от проекта за изграждане на втория метродиаметър в София

15:44 | 13.08.12 г. 27
<p>
	<em>Премиерът Борисов и столичният кмет Йорданка Фъндъкова инспектираха реконструирания булевард &quot;Черни връх&quot; и новоизградените станции на метрото&nbsp;</em>&nbsp;Снимка:&nbsp;<em>БТА</em></p>

Премиерът Борисов и столичният кмет Йорданка Фъндъкова инспектираха реконструирания булевард "Черни връх" и новоизградените станции на метрото  Снимка: БТА

Цялото метро с подземните паркинги и булевардите, които се намират отгоре, струва около 1 млрд. лв., което е по-евтино от изхарченото за АЕЦ "Белене". Това каза днес пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, след като двамата инспектираха реконструирания булевард "Черни връх" и новоизградените станции на метрото, предаде БТА.

Булевард "Черни връх" е цялостно обновен от бул."България" до бул."Никола Вапцаров" - с нова пътна настилка, тротоари и осветление.

Премиерът пропътува разстоянието от метростанция "Европейски съюз" до станция "Национален дворец на културата" и до последната спирка на метрото на бул. "Джеймс Баучер".

Борисов съобщи, че до новоизградените станции на метрото има специално построен паркинг, който е с капацитет за близо 620 автомобила.

"Той е пригоден за гражданите, които идват от по-отдалечените жилищни комплекси в полите на Витоша. Така те ще могат да ги оставят и с метрото да стигнат за пет минути до НДК и за седем минути до хотел "Шератон", коментира премиерът. Тези, които идват от "Надежда" с метрото на седмата минута са на площад "Света Неделя", а на дванайсетата - до бул. "Черни връх", каза Борисов.

По думите на премиера новият участък на метрото ще спести тонове бензин, задръствания и паркоместа в центъра на града. 

На 31 август участъкът ще бъде пуснат в присъствието на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 0
visa
преди 11 години
Подземни паркинги в центъра направи Бойко, да те видим какъв мъж си, а ти само обещаваш?! Премахни синята зона и там да се паркира надземно единствено от живущите срещу издаване на безплатна карта. За останалите които искат да паркират в центъра остават платените подземни съоръжения. Но не искаш да пипнеш златната кокошка - синята зона, защото ти носи достатъчно, а живущите в центъра - кучета ги яли. За справка средна печалба на ден преди разширението и поскъпването е около 100 хил.лв., защо не кажеш къде отиват тези пари! Мъж бил Бойко, селски *** и поредния крадец, а замисли се кой от родата ти ще стане някога Министър председател - никой! А ти си пропиляваш шанса да влезеш в историята и се пишеш в учебниците както кумунистите се опитаха да си измият ръцете след септември '44! Народа помни, забавя и не забравя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
KostadinovK
преди 11 години
Това с пилеенето на пари по *** е от 20 години, и не е Борисов виновен, а ш*баните предни правителства. Сегашното е само заложник - ако спре помощите -със сигурнот губи изборите. С ромите трябва да има стратегия която да се приложи веднага след избори за да мине досатъчно време преди следващите. Дрогото решаващо нещо е да има национално съгласие от всички главни партии -имаче файда нема. Ще продължават да правят деца докато социалната система фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
SeriousVassilis
преди 11 години
Какъв е извода "Императорът"!? Какво мислиш че е най-добре да се направи в тази ситуация!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
kranc_mk - държавата ни е изчезваща ей-заради такива *** като борисов, дето пилеят колосални суми за да развъждат *** !!! Само директните им помощи надхвърлят 3 милиарда, като добавим загубите от това, че нищо не плащат, колосалните щети, които нанасят, заплатите на обслужващите ги "социални" - сумата нараства до чудовищни размери - на практика мръсната раса изпива кръвта на държавата ни !!!Ако се спрат всякакви помощи и аванти за тия ***, ще има пари и за стимулиране на раждаемостта и за Белене и за магистрали и за какво ли не още !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
EnTrade
преди 11 години
Достатъчно сме коментирали с теб тази тема, но за последно... В момента цитираните от мен мощности са студен резерв, а след 2015 г. и това няма да бъдат, а просто старо желязо. Стига коментира цената на произвеждата енергия, като не знаеш колко ще струва централата. Борисов казва едно, Станишев друго, изп. дирекотр на Атомстрой трето, аз на никой не вярвам знам обаче, че малцина знаят истинската цена на централата. Аз нямам нищо против, ако е френска или американска тази централа, но да се случи и то на разумна цена. Колкото до цените в региона и прогнозите, остави ги на тези, които се занимават с това. Само споменавам, цените вече са с 50% нагоре спрямо тези преди кризата - искаш ли да ти ги цитирам отново и да ти покажа къде можеш сам да си ги проверяваш, защото аз не говоря наизуст за разлика от много други?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
SeriousVassilis
преди 11 години
Разбирам всички и харесвам свободното мислене и изразяването му, но неразбирам защо трябва да делите София и останалата част от България!!?? София е столица на България и независимо от това, че голяма част от населението не живее в столицата аз се гордея с това да имаме метро в столицата . Така ще се чувствам горд и радостен че ще има българи които ще го ползват.Не бъдете дребнави , а нека се радваме на нещо ново.Бъдете весели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 11 години
По голяма част от мощностите който си цитирал са студен резерв . Относно износа - не намесвай Белене в износа - при цена на произвежданата енергия около 10 е.ц. и 5 е.ц. цена на едро в региона който според прогнозите от преди кризата се очаква да се вдигнат с около 50 % по времето в което ще е готова централата няма да има къде да изнасяме освен да изсипем количеството на вътрешния пазар и да задължим всички да го плащат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
EnTrade
преди 11 години
Супер е, че ще се отвори втори лъч на метрото, добра инвестиция, спор няма. Като се абстрахираме от спекулативната цена на АЕЦ Белене и се фокусираме само в/у това дали имаме нужда от тази централа, ще кажа следното: Мощности, които ще бъдат изведени от експлоатация поетапно до 2015 г. - ТЕЦ Брикел (200 МВт.), ТЕЦ Бобов дол (420 МВт.), ТЕЦ Марица 3 (120 МВт.), ТЕЦ Варна (1260 МВт.). Справка - годишен доклад на НЕК за 2009 г. В случай, че има излишък на енергия то тя се продава извън България, нарича се експорт, при това печеливш, субсидиращ все още ниските цени вътре в страната. Ако всички разсъждават като теб съвсем ще се стопим като нация, затривайки преди това всички печеливши бизнеси. Пълно с неграмотни хора неможещи да направят разлика м/у ТЕЦ Марица 3 и ТЕЦ Марица Изток 3 (ТЕЦ AES Гълъбово - 600 МВт.).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
kranc_mk
преди 11 години
След 8 годин колко ще е населението на България.Мисли и ти като пишеш ;) На всеки 10 години България намалява с 1 млн.За мен парите от АЕЦ БЕлене трябва да се инвестират в стимулиране на раждаемостта на населението и таква социална политкиа /без ***/ и образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 11 години
Много писане, малко мислене...Извади от цялата идилия, както я описа, 2000 МВт след 8 г., когато трябва да затворим Козлодуй и пак смятай.Или гледай зимата, ако е като миналата, ама да спрат 2-та блока наведнъж, и пак пиши...Ето ти тук едно матриалче, да видиш миналата година, преди да го посъветват от американското посолство, какви ги е приказвал пак същият наш премиер:http://***.youtube.com/watch?v=QSE2grkfYOk&feature=youtu.be
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още