IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изграждат туристически атракции с европари в парк "Централен Балкан"

До март 2015 г. в парка ще има нови посетителски центрове, туристически пътеки и маршрути

10:55 | 06.12.12 г.
Изграждат туристически атракции с европари в парк "Централен Балкан"

Проектът „Централен Балкан – парк за всички“ получи финансиране по приоритетна ос „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие“ на ОП „Околна среда“ на стойност почти 56 млн. лева, съобщи БНТ.

Част от мерките по проекта вече се изпълняват - началото беше поставено на 2 юли т. г., става ясно от информацията на сайта на парка. Крайният срок за изпълнението на дейностите е 31 март 2015 година. 

Средствата ще бъдат използвани за изграждане на посетителски центрове, туристически пътеки и обезопасяване на туристически маршрути. Ще бъде изградена и комуникационна мрежа за връзка при организиране на спасителни операции, тъй като в парка няма покритие от страна на мобилните оператори.

По проекта ще бъдат извършени и дейности по стабилизиране на популацията на редки животински видове, както и на балканската пъстърва. Паркът " Централен Балкан" е определен като защитена зона, съгласно директивите на ЕС за опазването на птиците и на природните местообитания. 

„Централен Балкан – парк за всички“ е най-големият проект, който получава средства по тази приоритетна ос 3 - за опазване на биоразнообразието. Общо предвидените средства по нея са над 202 млн. лева. Бюджетът на ОП „Околна среда“ надхвърля 3,5 млрд. лева.

Четете още за изпълнението на мерките по ОП "Околна среда"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още