IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел одобри втората фаза на проекта за завод за боклук на София

Европейските инвестиции в околна среда не винаги са най-атрактивните, но са сложни и конфликтни, смята Томислав Дончев

09:10 | 19.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брюксел одобри втората фаза на проекта за завод за боклук на София

Европейската комисия е дала одобрението си за втората фаза на проекта за изграждането на столичния завод за отпадъци, като се очаква по-късно днес комисарят Хаан да сложи подписа си под официалното одобрение на документацията. Новината съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова в ефира на БНТ.

В момента по завода е изградена довеждащата инфраструктура и депото за остатъчните отпадъци, като се строи инсталацията за компостиране на зелени отпадъци и храни.

Разрешението на Брюксел касае завода в частта, където ще се извършва механично-биологично оползотворяване на отпадъците.

Нона Караджова разказа още къде отиват европейските инвестиции в околна среда у нас. Тя посочи, че от проектите в сектора "Водоснабдяване и канализация" се възползват над 1,2 млн. души. Изграждат се, реконструират се или са в процес на изграждане 1,2 млн. метра водопроводи, 1,4 млн. метра канализация и 80 пречиствателни станции.

От средствата по оста за управление на отпадъците се възползват над 3,5 млн. души. Само проекта за завода за отпадъци в София ще подобри живота на 1,3 млн. души, отчете Караджова.

Инвестициите в околна среда не са най-атрактивните - често те са под земята и не се виждат от хората, но са сложни и конфликтни, отбеляза и министърът по управлението на европейски средства Томислав Дончев. Той обясни, че за промяна на водопровод например се налага разкопаване на уличната мрежа, спирането на водата и т.н.

В момента по ОП "Околна среда" са договорени 4,8 млрд. лева, а са изплатени около 600 млн. лева. Като цяло по всички оперативни програми са договорени 99% от средствата, а разплатени са 5,2 млрд. лева или 34%, допълни още Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
БРАВО...- СЕГА КАТО ДАДЕМ ТРЕТИ МАНДАТ НА БОКО..., ЗА 4 ГОДИНИ ТОЙ ЩЕ МУ ИЗКОПАЕ И ЧАСТ ОТ ОСНОВИТЕ...- И ТАКА..., ДО СЕДМИЯ МУ МАНДАТ, ЩЕ СПЕЧЕЛИ МИЛИАРД ОТ *** И ВЕЧЕ ЩЕ МОЖЕ... ДА МУ ПРЕРЕЖЕ И ЛЕНТИЧКАТА...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още