IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел хареса окончателния проект за преработката на столичния боклук

Според Еврокомисията версията на проекта с изгарянето на остатъчните отпадъци в ТЕЦ София е по-добрата концепция

13:42 | 21.02.12 г.
<p>
	Строителството на депото за неопасни отпадъци край Яна, което е част от първата фаза на проекта за завода за софийския боклук &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Строителството на депото за неопасни отпадъци край Яна, което е част от първата фаза на проекта за завода за софийския боклук    Снимка: БТА

Европейската комисия (ЕК) е останала доволна от окончателния проект за преработване на софийските отпадъци, съобщиха от пресслужбата на представителството на Еврокомисята в България.

От Брюксел посочват, че тази версия на проекта е с по-добра концепция, тъй като ще се увеличи количеството на рециклираните отпадъци, както и няма да се транспортира боклук на далечни разстояния, а енергията от остатъчните отпадъци ще се оползотворява от ТЕЦ София.

В момента в топлоцентралата се правят проучвания, така че да бъде оборудвана с необходимите технически и екологични съоръжения за изгаряне на отпадъците.

Проектът за завода за третиране на отпадъците край София беше преработен по препоръка на Европейската комисия, тъй като тя не одобри втората фаза от строителството на завода за боклука край София - изграждането на инсталацията за механично-биологично преработване на отпадъците към завода.

Старият вариант на проекта предвиждаше изгаряне на остатъците от преработения боклук в друг завод в страната, което от Брюксел оцениха като икономически необосновано. Последва промяна на техническото предложения, според която изгарянето на преработените от завода горими блокчета ще става в "Топлофикация-София".

Заради техническата промяна се наложи Столичната община да обяви и нов търг за строител на инсталацията за механично-биологичното третиране на отпадъците. В началото на април ще бъдат класирани кандидатите за изпълнител на компостиращата инсталация от проекта преработването на отпадъците.

В средата на миналата година ЕК одобри първата фаза от изграждането на инсталации за преработка на твърдите отпадъци на София. Предвижда се изграждането на депо и инсталации за разделно третиране на боклука.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още