IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на София обещава скорошно начало на втората фаза на завода за боклук

До средата на следващата година ще бъде изградено депото за отпадъци, съобщи Йорданка Фандъкова

10:49 | 13.12.11 г.
<p>
	Строителството на депото край Яна &nbsp; &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Строителството на депото край Яна       Снимка: БТА

До месец България очаква да получи одобрението на Европейската комисия за финансирането на втората фаза от проекта за изграждането на завода за третиране на битовите отпадъци. Това съобщи в интервю за bTV кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова припомни, че забавянето на проекта се дължи на прекомерното му политизиране или засягане на нечии интереси.

Кметът припомни, че през лятото започна изграждането на депото за отпадъците, което се финансира с европейски средства.

„До края на следващото лято депото ще бъде готово. В ход е и изграждането и на компостиращите инсталации, които са част от първа фаза на цялостния проект за изграждането на интегрираната система за третиране на отпадъците на столицата”, поясни още Фандъкова.

Кметът успокои, че финансирането и на втора фаза до голяма степен ще дойде от евросредствата и няма да се налага столичани да плащат с общински средства.

Тя увери, че през последните години въпросът с решението на софийския боклук е под наблюдението на Европейската комисия и Европейския парламент, за които е важно да се спазва еврозаконодателството, свързано с ограничаване на отпадъците за депониране.

Йорданка Фандъкова увери, че се действа по график, който няма да позволи загуба на европарите: „Моята задача е да финализираме процеса с осигуряване на финансирането. Това са безвъзмездни пари, с които ще строим инсталация за години напред”, поясни още кметът на София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още