IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община ще насрочи нов търг за строител на завода за боклук

Променената технология за изгаряне на рециклираните блокчета е повод да се търси друг изпълнител, поясни зам.-кметът на София Мария Бояджийска

13:36 | 06.12.11 г.
<p>
	Строежът на депото край гара Яна напредва &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Строежът на депото край гара Яна напредва     Снимка: БТА

Столичната община ще обяви нов търг за строител на инсталацията за механично-биологичното третиране на отпадъците, свързана с втората фаза по изграждането на завода за отпадъци, съобщи заместник-кметът на София Мария Бояджийска, предаде БТА.

След промяната на техническото предложение, според което изгарянето на преработените от завода горими блокчета ще става в "Топлофикация-София", се налага да се направи нов избор за изпълнител на проекта, посочи Бояджийска.

Тя припомни, че на този етап има избран изпълнител, но договорът с него не е сключен.

Днес в Столична община бяха отворени офертите на кандидатите в търга за строител на компостиращата инсталация, част от проекта за завод за отпадъците.

Отворени бяха офертите на пет фирми - обединението "Егерсман и Ко", консорциума "Валмекс Атцвангер", сдружението "Хан Богров 2011", "Арге Богров" ДЗЗД и обединение "БТА-Ефасек-Умвелт Електроник и Еко танк".

До 6 април 2012 г. комисията по преглед на документите трябва да приключи своята работа. По думите на Бояджийска това ще стане до края на март, за да може до април кметът да издаде заповед за класирането и избора на изпълнител.

Според Бояджийска през юни има вероятност да се подпише договорът с избрания изпълнител, като в този срок се включват и сроковете при евентуално обжалване на избора.

Индикативната стойност на проекта е 38 млн.лв., като се предвижда инсталацията да обработва 20 хиляди тона растителни и 24 хил. т хранителни отпадъци годишно, от които ще се получава компост и биомаса за производството на 4,5 хиляди мегавата електроенергия на година.

Офертите на кандидатите ще се оценяват според икономическите параметри и ефективността на предложените съоръжения.

Това е второто обявяване на конкурс за изпълнител на инсталацията, след като при първата процедура на етап отваряне на офертите остана само един кандидат - "Егерсман и Ко", който предложи 57 млн. лв.

До октомври 2012 г. трябва да е готово и депото за отпадъци при село Яна, чието изграждане върви, поясни Бояджийска.

При техническата модификация на проекта за механично-биологично третиране на отпадъците количеството на крайния отпадък за депониране е намалено от предварително предвижданите 150 хиляди на 113 хиляди тона, припомни Бояджийска.

През януари следващата година се очаква ЕК да даде становище по подадената апликационна форма за втората фаза на проекта за завода за отпадъци, припомни още зам.- кметът на София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още