IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Променят процедури за кандидатстване по ОП „Околна среда“

Tази и следващата година по проекти за водния сектор ще кандидатстват само общини с население над 10 хил. човека

14:10 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Променят процедури за кандидатстване по ОП „Околна среда“

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) скоро ще внесе официално предложение за промени при процедурите за кандидатстване на проекти по ОП „Околна среда“ във водния сектор, съобщи министър Нона Караджова.

За Investor.bg тя обясни, че досега е било позволено на всички общини да могат да кандидатстват със свои проекти във водния сектор, независимо от броя на жителите им, дори на такива с население под 1000 човека. Според изискванията на ЕС би трябвало да кандидатстват само общини с население над 2000 души.

Тъй като по думите на Караджова има голямо изоставане при строителството на пречиствателни станции за отпадни води в големите градове, МОСВ предлага тази и следващата година да кандидатстват само общини с население над 10 хил. човека.

Караджова уточни, че ако не са изпълнени изискванията за строежа на пречиствателни станции в големите градове, през 2011 г. ЕК може да започне наказателна процедура срещу България.

Министърът допълни, че друго предложение за промените в процедурите ще позволява проекти на общините да се одобряват без конкурси, тъй като по думите й тези проекти са малко.

От 2011 г, ще могат да кандидатстват с проекти във водния сектор и общини с население между 2000 и 10 хил. човека.

Караджова съобщи още, че скоро ще бъде обявена процедура за изграждане на депото за нетоксични отпадъци в София, тъй като проектът за изграждането му е пред привършване. Пред финализиране са й преговорите на столична община с Европейската инвестиционна банка за отпускане на заем за строежа на завод за боклук.

През първите 100 дни от стъпването си в длъжност ръководството на МОСВ е установило, че половината от сключените проекти по ИСПА на стойност над 330 млн. евро, които в момента се изпълняват, са много рискови, тъй като изобщо не е сигурно дали ще бъдат приключени в срок и съответно дали ще бъдат финансирани със средства по програмата или ще се наложи това да стане с държавни средства.

През последните три месеца МОСВ е издало 12 комплексни разрешителни за 14 инсталации и е спрян от действие ТЕЦ Република в Перник, тъй като блокове от 1 до 4 не отговарят на екологичните изисквания, отчетоха се от министерството. В момента в МОСВ чакат да бъдат разгледани документи на фирми за издаване на 50 комплексни разрешителни, които се предвижда да бъдат разгледани до края на януари 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още