IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община и ЕИБ подписаха договор за завода за боклук

Това е най-големият проект, финансиран по оперативна програма "Околна среда"

17:47 | 26.07.11 г.
Столична община и ЕИБ подписаха договор за завода за боклук

Подписан е договорът между Столична община и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за съфинансиране на строителните работи по първата фаза на проекта за софийския завод за боклук, съобщи БТА. Кметът на София Йорданка Фандъкова е подписала договора с банката в Люксембург. За първата фаза ЕИБ ще отпусне на общината заем от 15 млн. евро.

Брюксел одобри първия етап на комплекса от инсталации в началото на юли. Общата стойност на тази част от проекта е 69 млн. евро, от които 50 млн. евро е безвъзмездното финансиране, 15 млн. евро - заем от ЕИБ и 3,7 млн. евро собствени средства на общината. Първата фаза трябва да приключи през 2013 година.

При строителството на първата фаза ще бъдат изградени депо за неопасни отпадъци, две инсталации за компостиране и ще се подобри съществуващото съоръжение за сепариране на боклука в Суходол.

Целият проект за завода е предвиден за 360 млн. лв., от които 256 млн. лв. са от оперативна програма „Околна среда”, а останалите – от Столична община, уточниха от екоминистерството. От там съобщиха още, че утре министър Нона Караджова и Йорданка Фандъкова ще подпишат договор за строителството на завода за боклук. Това е най-големият проект, финансиран по оперативната програма.

Йорданка Фандъкова е подписала днес с ЕИБ и споразумение за изграждане на кръстовища на две нива. Общата стойност на проекта е 43 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още