IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел одобри първата фаза от проекта за преработка на софийския боклук

Готови сме да започнем строителните дейности, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова

17:00 | 01.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел одобри първата фаза от проекта за преработка на софийския боклук

Брюксел е одобрил първата фаза от изграждането на инсталации за преработка на твърдите отпадъци на София. Това съобщи Жан-Мари Селер, директор на дирекция "Югоизточна Европа" към Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК, който участва в поредното заседание на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка, проведено днес в София.

Големите инвестиционни проекти в сектор "Околна среда" на стойност над 25 млн. евро, какъвто е заводът за оползотворяване на отпадъците, трябва да бъдат одобрени и на национално ниво, и от Еврокомисията. При строителството на първата фаза ще бъдат изградени депо и инсталации за разделно третиране на боклука.

Проектът ще бъде изцяло общинска собственост. Общата стойност на първата фаза е 69 млн. евро, от които 50 милиона е безвъзмездното финансиране, 15 млн. евро - заем от Европейска инвестиционна банка за съфинансиране от страна на общината и 3,7 млн.евро собствени средства на общината, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Първата фаза трябва да приключи през 2013 година.

„Готови сме да започнем работа по изграждането на депото веднага след подписване на договорите, защото Столична община е изградила почти цялата инфраструктура на обектите“, каза още Фандъкова.

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още