IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20% по-малко газ ще консумира "Топлофикация София", ако изгаря и отпадъци

През миналата година в София са били генерирани общо 407 хил. тона боклук

12:36 | 06.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
20% по-малко газ ще консумира "Топлофикация София", ако изгаря и отпадъци

С 20% по-малко природен газ ще консумира "Топлофикация София", ако се изгарят брикетите, произведени след механично-биологичното третиране на софийския боклук. Това съобщи заместник-кметът на София Мария Бояджийска на регионална конференция във Велинград за проблемите с отпадъците.

Бояджийска посочи, че според предварителните анализи около 150 000 тона горими отпадъци ще постъпват в топлофикацията, след като заработи бъдещият завод за боклука. Най-големият дял на отделените отпадъци от домакинствата в столицата е този на хранителните, следван от хартията и картоните, зелените отпадъци и пластмасите. 

През миналата година в София са били генерирани общо 407 000 тона боклук, от които са рециклирани 90 000 тона, а друга част са третирани по други способи. Общото количество на депонираните в "Суходол" отпадъци е 269 000 тона.

Общият капацитет на трите инсталации за сепариране на отпадъците в София е до 300 000 тона годишно.

В проекта за рекултивация на втория етап на депото "Суходол" до 2014 г. ще се инвестират 24 млн. лева. През това лято ще започне рекултивацията на депото за неопасни отпадъци "Долни Богров", експлоатирано от 1972 до 1997 г. Депото ще се изгради в някои участъци отново, за да не се допуска смесването на боклука с водите на река Лесновска.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още