IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Такса "депониране" на отпадъците няма да повлияе на гражданите до две години

Физическите лица ще предават и в бъдеще метални отпадъци от бита, но с декларация за произход

12:12 | 24.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Такса "депониране" на отпадъците няма да повлияе на гражданите до две години

Въведената такса "депониране" не може да окаже влияние върху таксата "битови отпадъци" за гражданите или на пазара на рециклируеми отпадъци за общините. Това каза Теодора Желева, началник отдел "Управление на битови и строителни отпадъци" в екоминистерството, на конференция "Инфраструктура и услуги в управлението на отпадъците" в столицата.

Желева коментира, че за първите две години определената нормативно такса е много ниска. С таксата общините се задължават да отчисляват пари за всеки тон депониран отпадък, като средствата могат да се използват целево за бъдещи съоръжения за управление на отпадъците.

Разходите по управление на отпадъците в краткосрочен период наистина могат да се увеличат за някои от общините, но в дългосрочен период това е инструмент, който цели депонирането да намалее, като междувременно се увеличават количествата рециклирани и оползотворени отпадъци, коментира Желева.

Важно е да се създаде пазар на рециклируемите материали, каза още Желева. Тя посочи, че в момента се разработват национален стратегически план и наредба за управление на отпадъците от строителството и разрушаването, които ще бъдат представени за обществени консултации. От екоминистерството предвиждат изработването на изцяло нов Закон за управление на отпадъците (ЗУО), а не изменение на съществуващия, в който да бъде транспонирана новата рамкова директива за отпадъците. Предвижда се и изработването на специална наредба за биоотпадъците, заяви Желева.

Във връзка с промените в ЗУО, засягащи черните и цветните метали, експертът отбеляза, че физическите лица ще могат да предават метални отпадъци от бита, но с декларация за произход.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още