IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриват музей със скулптури на Второто българско царство във Велико Търново

Разработката е за 6,7 млн. лв. по оперативна програма „Регионално развитие“

12:44 | 15.01.13 г.
<p>
	<em>Музеят &bdquo;Царевград Търнов&ldquo; е разположен в подножието на крепостта Царевец</em>. Снимка: БТА</p>

Музеят „Царевград Търнов“ е разположен в подножието на крепостта Царевец. Снимка: БТА

До края на януари във Велико Търново ще бъде официално открит единственият на Балканите музей на скулптурните фигури, в който ще бъдат представени владетели от Второто българско царство.

Идеята е атракцията да помогне за превръщането на старата столица в една от водещите туристически дестинации в Европа, съобщава се в сайта на общината.

Фигурите са 28 на брой и са изработени в естествена големина от разнообразни  материали – гипс, силикони и полиестерна смола.

Автор на концепцията за представянето на историческите личности и на технологията за направа на фигурите е търновският скулптор Борис Борисов.

В експозицията оживяват славните владетели от Второто българско царство цар Калоян и цар Иван Асен II. Посетителите ще могат да се снимат с фигури на царица Ирина, пленения рицар Балдуин Фландърски, папския кардинал Лъв, знатни боляри, воини и патриарси.

Музеят „Царевград Търнов“ е разположен в подножието на крепостта Царевец на ул. „Никола Пиколо“ на два етажа на площ 870 кв.м. Изграждането му е част от проекта „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново“.

Разработката е на стойност 6,7 милиона лева, които са осигурени по европейската оперативна програма „Регионално развитие“. За интериорното решение на музейната експозиция са отпуснати 457 хиляди лева.

Туристите могат да видят мечове, щитове, копия, лъкове, стрели, арбалети, които са били на въоръжение през Средновековието. В тронната зала на царския дворец сред пищна украса и стенописи цар Иван Асен II и царица Ирина Комнина са първите владетели, с които ще се срещнат посетителите.

Туристите могат да видят също интериор на болярско жилище, параклис и къща на човек от по-нисшите социални слоеве. Специална мултимедийната зала, ще прожектира филми за историята на славния Търновград. Туристите ще имат възможност да обличат различни костюми от епохата и да се снимат като участници в представените сцени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още