IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Проектът за Ларгото ще бъде завършен до края на годината

Ларгото е проект, който допълнително ще даде на нашата столица европейски характер, смята служебният премиер Марин Райков

12:54 | 04.04.13 г.
<p>
	Снимка: <em>БТА</em></p>

Снимка: БТА

Проектът за Ларгото ще бъде реализиран до края на годината в обещаните срокове. За това увери кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, която днес разведе служебния премиер Марин Райков из разкопките на Стара Сердика и по-конкретно мястото, на което се предвижда изграждането на подземен музей. На огледа присъстваше и заместник-кметът по културата Тодор Чобанов, съобщи „Фокус“.

Фандъкова обясни, че на 29 март е обявен търг за следващия проект за Ларгото и очаква законовите срокове да бъдат спазени.

„Няма да се отказваме от желанието си бързо да реализираме този проект в съответствие с това, което е планирано. Аз уверих г-жа Фандъкова, че правителството ще продължи да държи много на реализацията на този проект и то в срок и със съответното качество”, каза Райков.

Той посочи, че е много важно да не се губи темпо, защото проектът е от значение за цялостния културен облик на столицата:„Смятам, че това е един проект по ОП „Регионално развитие”, на който ние в бъдеще ще продължим не само да държим, но и да следим много внимателно как се развива. Това е част от самоличността на нашата столица”, каза още той.

„Ларгото е един проект, който допълнително ще даде на нашата столица европейски характер, особено като се има предвид съчетанието с модерния метрополитен", допълни Райков.

Припомняме, че първият етап от проекта за археологията под Ларгото обхващаше територията между сградите на Министерския съвет и ЦУМ и тези на президентството и хотел "Шератон". Главен изпълнител на обекта беше "Главболгарстрой". Договорът с дружеството беше сключен през март 2012 г., а обектът беше отворен в края на август заедно с пускането на втория лъч на метрото.

Обществена поръчка за втория етап бе обявена в края на 2012 г. Той предвижда археологически дейности и разкопки под  бул. "Княгиня Мария Луиза" и под пл. "Независимост". Изпълнителят трябва да извърши реставрационни работи по археологическия обект, експониране и социализация на находките, както и строителни дейности.

Третият етап отново са разкопки, но този път ще бъдат фокусирани в пространството под ЦУМ.

Целият проект се предвижда да бъде завършен в края на 2013 г. Общото пространство, което ще бъде обхванато, е около 20 хил. кв.м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още