fallback

Голям проект ще спаси 250 млн. лв. по ОП "Регионално развитие"

Трасето на автомагистрала "Хемус" няма да бъде променяно, заяви новият министър на регионалното развитие Десислава Терзиева

10:42 | 12.06.13 г. 8

Близо 250 млн. лв., които Министерството на регионалното развитие очаква да останат неусвоени от оперативната програма "Регионално развитие", ще бъдат вложени в голям инфраструктурен проект. Това съобщи ресорният министър Десислава Терзиева тази сутрин пред БНТ.

Терзиева отказа да даде повече информация във връзка с идеята, като уточни, че "върху него все още се мисли и се обсъжда". Тя отрече средствата да бъдат вложени за тунела под "Шипка" и спомена, че проектът ще касае нещо съвсем друго.

Досега по оперативната програма са сключени 1039 договора за над 3 млрд лв. Разплатени 1,2 млрд. лв., уточни министърът, като посочи, че програмата в момента е на предпоследно място по усвояемост,

"Трябва да нулираме риска от изпускане на тези средства", каза Терзиева.

Припомняме, че още в края на миналата година бившият регионален министър Лиляна Павлова алармира, за проблемите в усвояването на средствата. Тогава тя заяви, че страната ни има възможност да не успее да усвои близо 1 млрд. лева. Причината по нейни думи бе, че "половината от проектите са рискови и се връщат".

За магистралите

По повод новия програмен период Терзиева бе категорична, че държавата ще продължи изграждането на започнатите от ГЕРБ важни проекти. "Магистрала "Тракия ще бъде пусната до 2 седмици в експлоатация и през

юли ще имаме магистрала до морето", изтъкна тя.  

По повод магистрала "Хемус", Терзиева заяви, че в новия програмен период трасето ще бъде изпълнено, както е планирано без да има промени. Припоняме, че през последните месеци експерти в областта на проектирането и строителството на пътища изразиха мнението си, че трасето на "Хемус" трябва да бъде променено. "Не предвиждаме промени - проектът ще бъде изпълнен, както е предварително заложен", уточни тя.

Друг приоритет на новото правителство ще бъде ремонтът на републиканската пътна мрежа, която по думите на Терзиева е в окаяно състоение.

"Мрежата е в окаяно състояние, въпреки инвестираните 2,5 млрд. лв. Затова ще се промени моделът на финансиране - всяка година стъпаловидно ще се увеличават парите за ремонти, които ще се взимат от оперативните програми, от държавни инвестиционни заеми и от бюджета", обясни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 10.09.22 г.
fallback