IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Губим между 0,5 и 1 млрд. евро от еврофондовете, прогнозира и Ивайло Калфин

Досега страната е усвоила 31% от структурните фондове, сочи сметката на евродепутата

17:10 | 14.06.13 г.
Губим между 0,5 и 1 млрд. евро от еврофондовете, прогнозира и Ивайло Калфин

България вероятно ще загуби между половин и един милиард евро от европейските фондове, прогнозира Ивайло Калфин. Причината е слабото усвояване, съобщават от пресслужбата на европейския депутат. Той участва във форум, посветен на разходването на средствата от еврофондовете. 

За шест години и половина България е усвоила 31% от структурните фондове, което означава, че за следващите две, ще трябва да харчи по 150 млн. евро на месец, за да може да навакса останалите 70% от европейската солидарност, обясни отговарящият за България в Генерална дирекция „Регионална и урбанистична политика” на Европейската комисия Йероен ван Оел.

Според него до края на годината ще стане ясно колко точно пари ще загуби България, но очакванията са, че те ще възлязат на 6-8% от средствата, предназначени за страната през настоящия финансов период.

От своя страна Ивайло Калфин критикува подхода на правителството на ГЕРБ и на служебното правителства, които са обявили, че ще поемат ангажименти по всички 11 приоритета, заявени от Европейската комисия, с думите ча това не дава необходимия ефект. 

„За да изиграят ролята си на катализатор, европейските средства трябва да бъдат концентрирани в няколко области”, заяви евродепутатът и посочи, че на първо място това е образованието, а след това и иновациите и новите разработки във фирмите. 

"Парите от фондовете трябва да се използват и за насърчаване на преработвателната индустрия, защото в момента страната ни изнася основно суровини", добави той.

Понеже България няма да има повече европейски средства през следващия период, отколкото сега, те трябва да се използват максимално ефективно, коментира Калфин. Той смята, че все още е възможно страната ни да фокусира по-добре политиките, с които се ангажира в споразумението за партньорство.

„Трябва да разберем каква искаме да бъде България след 20 години и да се концентрираме върху постигането на нашата цел”,  убеден е  Ивайло Калфин.

Споразуменията за партньорство са нов механизъм на ЕК за насочване на средствата от фондовете към изпълнението на целите на стратегия Европа 2020. Брюксел дава възможност страните членки да избират между 11 направления за инвестиции чрез еврофондовете.

В момента се водят преговори по споразумението на България. Правителството планира да представи през септември в Европейската комисия проекта на споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още