IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златанова: Плащаме сметката на предишните управляващи

Проблемите с европейските средства са резултат от дългогодишно прикриване на проблема, смята вицепремиерът

13:47 | 20.11.13 г. 7
Златанова: Плащаме сметката на предишните управляващи

Правителството няма никакви проблеми по комуникацията на европейските средства, за съжаление ние сме тези, които трябва да платим сметката на предишното правителство, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова на пресконференция в Министерския съвет.

Според нея в последните няколко дни сме свидетели на опити за груби манипулации, лъжи и внушения, че правителството има проблем по отношение на европейските средства. Негативите - закъснението на усвояването на средства и спирането на плащанията по ОП „Околна среда“, обаче са резултат на дългогодишно прикриване на проблеми, категорична беше тя.

За шест месеца правителството е успяло да сертифицира една трета от всички сертифицирани разходи за 7 години, заяви още Златанова и допълни, че ускоряването е очевидно. За 7 години обаче имаме усвоени едва 34% от средствата. "Наследството е тежко, ще направим всичко възможно да усвоим максимално количество евросредства в партньорство с бенефициентите", каза още тя.

Вицепремиерът съобщи още, че са получени новите коментари на ЕК по споразумението за партньорство и ще обсъди с министрите това, което трябва да се предприеме. По думите й ЕК ни призовава да ускорим реформите в секторите здравеопазване, образование, води, електронно управление.

Министрите от кабинета "Орешарски" дадоха и сведения за изпълнение на оперативните програми. 

Данните на земеделския министър Димитър Греков сочат, че безвъзвратно загубени по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са 39 млн. лева за 2011 година и 51 млн. лева през 2012 година. Той обаче беше категоричен, че няма опасност от спиране на програмата и увери, че се прави възможното тази година пари по програмата да не бъдат загубени.

По ОП „Околна среда“, за която стана ясно преди дни, че ЕК спира плащанията, има риск от загуба на средства по ос 3 – за биоразнообразие, съобщи екоминистърът Искра Михайлова, но не конкретизира суми. По думите й разплащанията в последните месеци са ускорени двойно. Припомняме, че беше обсъдено държавата да поеме необходимите плащания по проектите, които се очаква да не надхвърлят 250-300 млн. лева. След отстраняване на недостатъците в управлението на програмата, средствата ще ни бъдат верифицирани от ЕК.

Социалният министър Хасан Адемов заяви, че до края на годината се очаква нивото на сертифицираните средства по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ да достигне 1,25 млрд. лева. С това рискът от загуба на средства е сведен към нула, каза той. По думите му към май този риск е възлизал на близо 450 млн. лева.

По ОП „Регионално развитие“ за близо 6 месеца са разплатени близо 360 млн. лева, което е двойно спрямо миналогодишния период. Към май установеният риск е бил 123 млн. евро. Загубата за 2013 година ще бъде нула, съобщи и регионалният министър Десислава Терзиева.

В срок се изпълнява и ОП „Административен капацитет“ в резултат на предприетите мерки, допълни финансовият министър Петър Чобанов.

Изключително голямо изоставане по подготовката за следващия програмен период е наследил транспортният министър Данаил Папазов за ОП „Транспорт“. Нямаме опасност от загуба на средства до края на годината, надявам се и до края на периода, допълни още той.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Златанова: Плащаме сметката на предишните управляващи..."А предишния им мандат пък "плащаха" сметките на ...!? ..Дежурния лозунг. "Крадеца вика дръжте крадеца"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
...нефтопроизвода Бургас-Позитано 20...т`ва много кефи, `щото хем е точно, хем е тоооолкоз верно, че няма накъде..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
aldy
преди 10 години
Г-н генерал д-р инж. Бойко Методиев Борисов, като последна инстанция за истина, е казал:"Те са нелигитимни, защото Аз не ги признавам". Точка!Някой да има друго мнение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Некой да те е карал да ставаш политик? Като не щете да плащате - да си бяхте стояли в опозиция. Ама и fortiss добре го е казал - с какви пари плащате? От заплатите си ли плащате, или от комисионните? Защото и заплатите пак ние ви ги даваме. Или аз нещо греша и си ги заработвате. Сигурно аз съм в грешка, защото депутатите като ги няма в парламента насред работното им време сигурно ходят някъде да работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Точно вашата си сметка плащате щото има сделка БСП/ГЕРБ.Всеки обвинява предишния, руските проекти си вървят (лихвите по тях също), ората чакат да дойде комунизЪма и да не работят НО да полУчават пари от приходите на Южен Паток, АЕЦ Беляне и нефтопроизвода Бургас-Позитано 20 :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Те говореха същото, дори подкрепено със стенограмата на Ники Насилев. Тая чапла стига се е жалвала, ами да бачка. За ко драпа до властта толкоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още