IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усвоили сме изцяло парите за "Училищен плод" за миналата учебна година

Тази година програмата обхваща почти 320 хил. деца спрямо 96 хил. през 2010 година, когато се прилага за първи път

18:11 | 28.11.13 г.
Усвоили сме изцяло парите за "Училищен плод" за миналата учебна година

През миналата година България е усвоила над 4,3 млн. лева по програмата "Уичилищен плод". Това е пълната сума, която ни отпуска Европейската комисия (ЕК) по програмата, съобщава Държавен фонд "Земеделие". Три са държавите с висок резултат на усвояване - България, Малта и Естония, става ясно от доклад на Брюксел. 

В "Училищен плод" участват 24 държави от Европейския съюз (ЕС). Целта е да се подобри начина на хранене и навиците на децата. Според проучванията европейските деца страдат от затлъстяване, а основната причина е неправилното хранене. Национално проучване на хранителния статус на българските ученици на възраст между 7 и 18 години пък показа, че 1/3 от децата ежедневно консумират пържени картофи, чипс, шоколадови и сладкарски изделия и безалкохолни напитки.

Проучванията, направени от Националния център по опазване на общественото здраве, показват, че консумацията на плодове и зеленчуци при децата на възраст 7 – 10 години е крайно недостатъчна. На ден те приемат едва 40% от препоръчителното количество.

По тази причина и прилагането на „Училищен плод” е изключително важно за здравето на децата и създаването на здравословни хранителни навици още от най-ранна възраст, отбеляза Атидже Алиева-Вели, заместник изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”.

Днес тя участва при раздаването на плодове по схемата на първокласници  в 120 ОУ „Г.С. Раковски” в София. Училището прилага схемата за трета поредна година.

В България "Училищен плод" се оказа една от най-успешните европейски програми. През учебната 2013/2014 г. е отчетен ръст на обхванатите ученици по нея от над 3 пъти в сравнение с 2010 г. От 96 439 обхванати деца през 2010/2011 броят им е нараснал до 319 808 през настоящата 2013/2014 г. от 2 239 учебни заведения.  

Бюджетът за тази година е 8,8 млн. лв., от които 4,1 млн. са европейските средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още