IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Златанова: Трябват бързи мерки за възстановяване на европейските средства

ЕК няма да плати последните две искания по проекти в ОП "Околна среда", докато не бъдат отстранени установените нередности

21:37 | 06.12.13 г.
З. Златанова: Трябват бързи мерки за възстановяване на европейските средства

Вицепремиерът Зинаида Златанова изрази очакване да бъдат взети максимално бързо всички необходими мерки за възстановяване на плащанията по Оперативна програма "Околна среда", защото иначе националният бюджет ще бъде подложен на натиск.

Златанова коментира темата пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, предаде БТА.

Тя уточни, че изпратеното от Европейската комисия (ЕК) писмо до София съобщава, че комисията няма да плати последните две искания по проекти, получени през октомври, докато не бъдат отстранени установените нередности в системите за управление в програмата "Околна среда".

Комисията очаква също, за да възобнови плащанията, да бъдат извършени проверки дали установените нередности в областта на обществените поръчки по тази програма се повтарят и по други проекти. Това ще помогне за оценка дали явлението е в степен, която застрашава цялата програма.

Едва след това ще бъде преценено дали да се наложат финансови корекции върху цялата програма или диференцирано, ако грешките са малко. Става дума за проекти от периода 2010-2013 г., трябва да се проверят всички над 400 проекта по програмата от този период, поясни вицепремиерът.

Повече новини от страната може да намерите в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още