IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвят се финансови корекции за екопроектите, разплащани през 2012 г.

Санкцията може да бъде наложена заради некоректно проведени обществени поръчки

14:18 | 13.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Подготвят се финансови корекции за екопроектите, разплащани през 2012 г.

Възможно е да бъде наложена хоризонтална финансова корекция от  2,11% на всички проекти по оперативна програма „Околна среда“, за които разходите са сертифицирани през 2012 г. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова при представянето на новите трамвайни мотриси, закупени със средства по програмата, които ще се движат в София.

Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС“ към финансовото министерство е проверила 25 проекта и е открила грешки над допустимия праг от 4% за сертифицираните (одобрените за плащане) разходи през 2012 г., посочи Михайлова.

За 2012 г. сетифицираните разходи са 184 млн. лв., а за 2013 г. - 609 млн. лв. Проблемите идват главно от некоректно проведени обществени поръчки, основно в общините, уточниха от министерството. Проектите, на които може да бъде наложена корекция, са и по трите направления на оперативната програма – води, отпадъци и биоразнообразие.

Установеното при одита означава, че ако парите по ОПОС не бяха спрени миналата година, щяха да бъдат спрени сега, коментира Михайлова.

Припомняме, че заради системни грешки в миналата година Европейската комисия замрази разплащанията по програма „Околна среда“. В момента по препоръка на Брюксел екоминистерството проверява всички обществени поръчки по проектите към оперативната програма, проведени за периода 2010 – 2013 г.

Очаква се проверките да приключат до  20 януари и тогава да се вземе решение какъв да е подходът към проблемните проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още