IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златанова: Ще настояваме 67 града да получат средства за интегрирано развитие

Официалните преговори с Брюксел за еврофондовете през новия програмен период може да започнат през март

17:33 | 29.01.14 г.
Златанова: Ще настояваме 67 града да получат средства за интегрирано развитие

При преговорите за споразумението между София и ЕК за периода 2014-2020 г. България продължава да отстоява позицията си, че 67 града трябва да получат финансиране от подготвяната оперативна програма „Региони в растеж“. Това стана ясно от отчет на вицепремиера Зинаида Златанова пред парламентарната комисия по европейски въпроси за етапа, до който са стигнали преговорите по стратегическия документ за усвояване на еврофондовете.

Има обаче различия в позициите на София и Брюксел какъв да е броят на градовете, финансирани за интегрирано градско развитие. Еврокомисията предлага фокусът да е върху малко на брой градове, припомни Златанова. Тя обясни, че НСОРБ категорично възразяват този брой да се редуцира, затова при преговорите ще бъде отстоявана позицията на общините.

Депутатът от ДПС Джевдет Чакъров отбеляза, че ако в следващите седем години се подпомагат само 67 града, България ще заприлича на Гърция, където населението е концентрирано в Атина и Солун, а малките населени места ще се обезлюдят.

Златанова отговори, че тук влизаме в колизия с искането на Брюксел за концентрацията на ресурси. Нашите аргументи са, че България е най-бедната държава, която има нужда от интензивни интервенции на територията на цялата страна. Но в диалога Еврокомисията настоява за концентрация на ресурсите и видими резултати. Златанова допълни, че няма никакъв вариант да бъде увеличен броят на градовете, които ще се подпомагат.

Вицепремиерът коментира, че има и други отворени въпроси, които все още се обсъждат – например кои да са секторите от икономиката, които държавата ще стимулира, заради изискването на Европейската комисия да бъде разработена  стратегия за интелигентна специализация, която е задължително предварително условие за следващия програмен период (2014-2020 г.) по оперативните програми. Изготвената от икономическото министерство стратегия беше предоставена за обществено обсъждане през ноември миналата година.

Допълнително време ще отнеме и разработването на специална стратегия за икономическо развитие на Северозападния регион.

Все още правителството не е взело окончателно решение как ще бъдат разпределени средствата по оперативните програми, каза Златанова в отговор на депутатски въпроси.

Депутатът Томислав Дончев попита дали при осигуряването на широколентов достъп до интернет ще се ползва държавната инфраструктура, която осигурява широколентов достъп на почти цялата територия на страната, чрез мрежите на НЕК, НКЖИ и „Булгаргаз“. Златанова отговори, че ще се финансира достъпът до отдалечени места в селските райони, където тази инфраструктура ще бъде доизграждана.

Във връзка със здравната стратегия вицепремиерът уточни, че до 2015 г. ще стане ясно колко болници ще бъдат закрити.

Към края на февруари ще бъде готов окончателният вариант на стратегическия документ и тогава той ще бъде пратен официално в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още