IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яне Янев: Брюксел е поставил под лупа ДФ "Земеделие"

Ситуацията в разплащателната агенция е много лоша, коментира бившият председател на комисията по корупция в 41-то Народно събрание

17:36 | 02.02.14 г.
Яне Янев: Брюксел е поставил под лупа ДФ "Земеделие"

Брюксел е поставил под лупа една от разплащателните агенции у нас. Проверка извършва и агенцията за измамите OLAF.

„Става въпрос за най-голямата разплащателна агенция в България – Държавен фонд „Земеделие”, съобщи в ефира на Нова телевизия бившият председател на парламентарната комисия по корупция и лидер на РЗС Яне Янев.

Според неговите данни в момента са атестирани всички директори на дирекции и началници на отдели и резултатите от повечето от атестациите са лоши. „Одиторите са се хванали за главата по отношение на някои нарушения, повече, отколкото при Бойко (Борисов – бел. ред)”, обясни още Янев. 

Той допълни, че ситуацията в агенцията е много лоша, а резултатите от това  могат да бъдат катастрофални за България.

ДФ „Земеделие” е агенцията натоварена да разпределя европейските средства за подпомагане на селското стопанство.

Фондът разполага с четири инструмента - директни плащания, към които има и национални доплащания, средства за пазарна подкрепа, мерките от Програмата за развитие на селските райони и по Програмата за развитие на сектор „Рибарство”.

Като председател на комисията по корупция в 41-то Народно събрание Янев е дал и данни за източване на Националната електрическа компания чрез износа на електроенергия. Държавата е ощетена с 90 млн. лева. "Това е било по времето на няколко министри Милко Ковачев, Миро Севлиески и Румен Овчаров", коментира още той..

Янев обаче отказа да даде повече подробности по този сигнал, заради воденото разследване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още