IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплатени са средствата по Схемата за единно плащане на площ

По сметките на земеделските стопани вече са преведени над 957,5 млн. лева

11:37 | 30.01.14 г.
Изплатени са средствата по Схемата за единно плащане на площ

ДФ „Земеделие” изплати малко над 957,5 млн. лева по Схемата за единно плащане на площ, съобщиха от фонда. Парите вече са по сметките на земеделските стопани. Началото на кампанията беше обявено преди броени дни от земеделския министър Димитър Греков в ефира на телевизия Bulgaria on Air.

Субсидиите са изчислени на базата на допуснатите за подпомагане площи в Системата за идентификация на земеделските парцели, обясняват още от ДФ „Земеделие”.

Средствата за земеделските производители бяха набрани с емитиране на държавни ценни книжа на вътрешния пазар. Обещанията на правителството бяха до края на януари дължимите суми да бъдат изплатени. 

Парите, изплащани по схемата, не са обвързани с продукция или брой отглеждани животни, а се определят на базата на хектар, използвана земя. Задължително обаче е земите, с които се кандидатства, да се поддържат в добро земеделско и екологично състояние.

По схемата средства се отпускат за обработвана земя, постоянно затревени площи (пасища или ливади), както и трайни насаждения и семейни градини.

Заради това, че отпускането на средства не е обвързано с производството обаче, Схемата за единно плащане за площ получава сериозни критики от страна на Европейската сметна палата и Европейския парламент.

Специален доклад на одиторите на ЕС показа, че при прилагането й има съмнителни практики, сред които липсата на ясно дефинирани бенефициенти и пари могат да получат дори и агенции за недвижими имоти, които нямат нищо общо със селското стопанство.

В началото на 2013 година пък европейските депутати от комисията по селско стопанство поискаха в свое изявление парите за развитие на селското стопанство в ЕС да се отпускат единствено за активни фермери и животновъди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още