IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По 150 млн. лв. годишно са необходими за модерна републиканска пътна мрежа

Десислава Терзиева е дала една година срок на ВиК дружествата, за да се преструктурират

15:58 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
По 150 млн. лв. годишно са необходими за модерна републиканска пътна мрежа

По 150 млн. лв. годишно са необходими, за да има страната модерна републиканска пътна мрежа, а не такава в окаяно състояние. Това стана ясно от изявление на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на националния форум „Правителство-Бизнес“.

Основен приоритет на правителството е намаляването на различията между регионите, които през последните години се задълбочават, а България остава най-бедният регион в Европа, каза министърът. 

Тя посочи, че Законът за регионалното развитие е налице, в момента се приемат областните стратегии за развитие. Липсват общите устройствени планове, без което едва ли може да се развие инвестиционното проектиране. Налице са обаче интегрираните планове за градско възстановяване и развитие.

"Възстановихме Съвета за децентрализация, вече имаме пътна карта с основни приоритети и мерки, които да предприемем съвместно с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), така че от 2015 година да стартира реално финансовата децентрализация", каза още Терзиева.

Инвестициите в инфраструктура

Започна реформата на ВиК отрасъла и до края на месеца се очаква да бъде приета окончателно водната стратегия. Тя е необходима, за да се усвояват средствата по програма „Околна среда“ и секторът да бъде управляван от водни асоциации.

Тези 28 асоциации вече са създадени, но реформата в сектора няма да стане за един ден. Поне една година ще продължи  изваждането на активите на водните дружества, което е част от реформата и това ще е един сложен етап, каза регионалният министър. До края на март тя трябва да утвърди правилник за работата на асоциациите.

Правителството е заделило в бюджета 23 млн. лева, с които стартира строителството на язовирите „Пловдивци“ и „Луда Яна“, както и рехабилитацията на язовир „Студена“, към който ще бъде изградена пречиствателна станция. 20 млн. лв. са заделени за борба с безводието, допълни Терзиева.

По отношение на пътните проекти тя посочи, че магистралите и скоростните пътища остават приоритет за правителството. Започва  обаче нова политика за подобряване на качеството на второкласната и третокласната пътна мрежа в страната, която е в окаяно състояние.

За да се възстанови пътната мрежа в страната, всяко правителство трябва да отделя годишно между 70 и 150 млн. лева. "Тази година за целта в инвестиционната програма на правителството успяхме да заделим 50 млн. лева", посочи министърът. (Постановление на министерския съвет за освобождаването на тази сума днес беше обнародвано в държавен вестник - бел. ред)

В момента се ремонтират близо 740 км пътна мрежа на стойност 1,4 млрд. лева. Основната ни задача през следващите месеци е да завършим големите проекти като АМ „Марица“, работата по АМ „Струма“, обходният път на Враца и първия участък от Западната дъга от Софийския околовръстен път.

Тази година ще бъдат реализирани търгове за ключови проекти по трансевропейските транспортни коридори. "Разгръщаме и програмата Транзитни пътища V – ще търсим изпълнител за рехабилитация на три отсечки от стария участък на АМ „Тракия“ и ще обявим още пет процедури с общ бюджет над 200 млн. лева", коментира още министърът.

Ускорява се изплащането на средствата по програма „Регионално развитие“ 2007 - 2013, договорени са 98% от средствата, а са разплатени 1,862 млрд. лева.

Терзиева представи новата оперативна програма „Региони в растеж“, като посочи, че 1,589 млрд. лева е предоставеният от програмата свеж финансов растеж. Ще продължат инвестициите в енергийната ефективност, за което ще бъдат заделени 20% от цялата стойност на програмата.

Терзиева съобщи още, че се търси заместник на напусналия МРР зам.-министър Добромир Симидчиев.

Какво се случва на срещата между правителството и бизнеса можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още