IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МИЕ оценява административната тежест в 16 закона по европроект

Проектът е финансиран по ОП "Административен капацитет"

14:04 | 18.02.14 г.
МИЕ оценява административната тежест в 16 закона по европроект

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) ще направи оценка на административната тежест в 16 закона, свързани с единния пазар на Европейския съюз (ЕС). Целта е да бъдат изготвени мерки за намаляването й, съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров, цитиран от БТА.

Тези действия са по проект, финансиран от ОП „Административен капацитет“.

Сред законите, които министерството анализира, е този за подземните богатства. Зам.-министърът коментира, че има съществена промяна от 1999 година насам. Тогава в страната имаше „огромно предлагане“ на управлението на природни ресурси на концесии, но е нямало търсене, заради голямото предлагане във всички страни от Централна и Източна Европа.

Сега обаче има голямо търсене от инвеститори и връщане към първичните сектори, като този за подземен добив, и ограничено предлагане от държавата, обясни Димитров.

По оценки на Европейската комисия административната тежест в ЕС се оценява на около 3,5% от брутния вътрешен продукт на общността. Намаляването на тази тежест например е свързано с еднократно създаване на многократно използвани данни. Този подход е един от принципите, заложени при електронните обществени поръчки.

Друга задача е електронизацията на по-голяма част от услугите, като целта е фирмите не всеки път да предоставят едни и същи форми за регистрация, а да има работеща платформа от образци и с указания за попълването им, обобщи още Димитров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още