IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4,2 млн. лева по ОП "Околна среда" отиват за резерватите "Сребърна" и "Бели Лом"

Част от дейностите е и почистването и укрепването на канала, който свързва Сребърна с Дунав

10:28 | 21.02.14 г.
4,2 млн. лева по ОП "Околна среда" отиват за резерватите "Сребърна" и "Бели Лом"

4,2 млн. лева от Оперативната програма "Околна среда" ще бъдат отпуснати за поддържане и устойчиво управление на националните резервати "Сребърна" и "Бели Лом". Проектът се управлява от Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе и трябва да приключи през пролетта на 2015 година, предаде БНР.

Средствата ще бъдат вложени в различни дейности по поддържане и възстановяване на гори, земи и водни площи в двата резервата, както и за рехабилитация на посетителската инфраструктура, строителство на нови съоръжения и образователни програми.

За първи път от десет години насам ще бъде почистен и укрепен каналът, който свързва езерото Сребърна с река Дунав, като подготовката за това вече е започнала.

„Втората дейност, това е изграждането на една експертна система за автоматично отчитане на водното ниво в канала и в езерото, тоест данните автоматично да се представят в управлението”, коментира ръководителят на проекта Светлана Иванова.

По проекта е предвиден още и ремонт на природонаучния музей в резервата "Сребърна" и монтаж на камери, които върху голям екран ще излъчват в реално време картина от живота на обитателите на езерото.

Резерватът вече има своя страница в интернет, отбелязва още Иванова. Предстои и изработването на информационно-образователни пакети за деца и научнопопулярен филм за резервата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още