IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скоро ще са ясни регламентите за зелените плащания в земеделието

Държавата спешно трябва да вземе решения, свързани с екоизискванията към земеделците, заявиха участниците в Клуб Investor.bg

16:05 | 28.04.14 г.
<p>
	Държавата спешно трябва да вземе решение за екологично насочените площи, коментираха участниците в Клуб Investor.bg</p>

Държавата спешно трябва да вземе решение за екологично насочените площи, коментираха участниците в Клуб Investor.bg

Скоро се очаква да бъдат приети европейските регламенти, които ще очертаят рамката за зелените дейности в земеделието през периода 2014-2020 г. Очаква се това да стане бързо, предвид наближаващите избори за Европейски парламент. Това заяви Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, пред участниците в Клуб Investor.bg на тема „Печеливши агростратегии при новата Обща селскостопанска политика“.

Боянова припомни, че 30% от средствата за директни плащания трябва задължително да се заделят за зелени дейности. Излиза, че за всеки стопанин плащането ще е около 12 лв./дка, като се има предвид, че годишно за директните плащания средствата са около 700 млн. евро.

Тя посочи, че изискването всеки да прилага нови зелени дейности е нов момент в Общата селскостопанска политика (ОСП). Самите зелени дейности, които ще се подпомагат с директни субсидии, са три вида: диверсификация (разнообразяване на културите), постоянно затревените площи да се поддържат до 2015 г. и 5% от обработваемата земя в стопанството да е заета с екологично насочени площи.

Колко ще струва това на стопаните?

Разходите за диверсификация ще струват на стопанствата по 5,5 евро на хектар, а за екологично насочените площи – 6 евро на хектар, според изчисления на ЕК.

Според новите изисквания стопанствата с площ над 30 дка ще трябва да гледат поне 3 култури, като една от тях трябва да заема 75%.

Притеснява ме решението, което държавата трябва да вземе за екологично насочените площи. В администрираната от агроминистерството система ИСАК тепърва трябва да се въведе такъв слой, посочи Боянова.

Тя очерта и други решения, които трябва да бъдат взети: например какви особености на ландшафта да се приемат за екологично насочени площи. Боянова уточни, че такива особености на терена са живи плетове, обрасли с ивици растителност, дървета с корона с диаметър до 4 м, дървета в редица, синори, канавки, междинни култури, азотфиксиращи култури и др.

ЕК дава подробни алтернативи на екологично насочените площи, въпросът е да изберем какво е най-доброто за българските земеделски производители.

„Не е въпросът само да усвоим няколко милиарда евро през периода 2014-2020 г. Крайната цел трябва да е осигуряването на храна, опазването на околната среда и съживяването на селските райони“, посочи Светлана Боянова.

От Министерството на земеделието и храните (МЗХ) сега няма никакви сигнали в каква посока разсъждават и какви са им анализите, заяви Ивайло Тодоров от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Според него, ако има добра организация, може да усвоим 30-те процента зелени плащания.

Тодоров уточни, че вкарването на екологичен слой в ИСАК не е невъзможно.

Според него въпросът е да се измислят схеми, които да могат да бъдат контролирани. Има обаче хора, които са креативни и мислят бързо как да излъжат системата, предупреди той.

Ивайло Тодоров посочи един проблем - диверсификацията няма да е проблем за зърнопроизводителите, но ще е проблем за специализирани производства за картофопроизводителите от планинските райони. Там всички възможни площи са усвоени и няма накъде да се разширят стопанствата.

Дамян Вътев, управител на „Биологика“, посочи, че държавата ни има географско разнообразие, което може да ни позволи да оползотворим възможностите, предоставени ни от Европа.

Според Борислав Петков от Асоциацията на собствениците на земеделски земи, ако агроминистерството изясни поставените въпроси чак през септември, това ще е твърде късно за стопаните.

Клуб Investor.bg се провежда със съдействието на СИБАНК и Киа Моторс България. Институционални партньори на Клуб Investor.bg са Асоциацията на земеделските производители в България, списание „Агрозона“, Индустриален Холдинг България, БФБ - София, Bulgaria ON AIR, Дакси и ГБИТК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още