IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Режат близо 95 млн. лв. на общините за екопроекти

Санкцията цели ЕК да размрази плащанията по ОП "Околна среда"

08:28 | 05.06.14 г.
Режат близо 95 млн. лв. на общините за екопроекти

94,7 млн. лв. е сумата на окончателните санкции по европейски екопроекти, които трябва да платят основно общини от собствените си бюджети. Това казва в интервю за "Труд" екоминистърът и бъдещ евродепутат Искра Михайлова.

Санкциите са една от мерките, с които Министерството на околната среда се надява да убеди Европейската комисия да размрази плащанията по програма "Околна среда", пише Dnes.bg.

Припомняме, че заради системни нарушения при проведени обществени поръчки от някои общини Еврокомисията блокира плащанията по програмата през ноември миналата година. 

Първоначално беше обявено, че глобите ще са за 180 млн. лв., но след възражения на общините част от тях са отпаднали. 

В коментар каква е общата сума на глобите Михайлова посочва: "Информираме комисията за 81,86 млн. лв. по предложение на управляващия орган на програмата. При повторната проверка от одиторите от Министерството на финансите (МФ) има 8 случая, пропуснати от управляващия орган. Те са за още 12,8 млн. лв., или общо 94,7 млн. лв. Аз очаквах до 120 млн. лв. Това на фона на бюджета на програмата не е толкова много", смята екоминистърът.

Дори и ревизирани, санкциите може да са непосилни за някои местни власти. Общинските бюджети ще бъдат допълнително затруднени и след като ЕК замрази парите по друга програма - "Регионално развитие".

Така някои от местните власти с глоби по "Околна среда", от която не получават пари за проекти, временно ще останат без финансиране и по "Регионално развитие". Тепърва ще се разбере дали и за нея ще получат глоби.

От спирането на плащания по регионалната програма ще пострадат 130 общини с проекти за интегрирано развитие и туризъм, съобщи за “Труд” председателят на сдружението на общините Гинка Чавдарова.

“Те са сключили над 300 договора за общо около 500 млн. лв., които се изпълняват. Заради спирането на средствата кметовете са в свирепо настроение. Съзнаваме, че бюджетът едва ли ще плати тези пари”, каза Чавдарова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още