IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грудев: Категорично ще загубим евросредства за земеделието в края на годината

Няма да бъдат усвоени част от средствата по ПРСР, заяви агроминистърът

11:00 | 25.09.14 г.
Грудев: Категорично ще загубим евросредства за земеделието в края на годината

Категорично загуба на евросредства за земеделието към края на годината ще има. Това каза пред bTV Васил Грудев, министър на земеделието и храните.

Той поясни, че по бюджета на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони през настоящата година България трябва да усвои 397 млн. евро. Към 5 август обаче са били усвоени 50 млн. евро, което е означавало риск да бъдат загубени останалите близо 350 млн. евро.

„Ние свършихме немалко работа с цел да бъде намален потенциалният риск от загуба на средства, но категорично загуба на средства към края на годината ще има. Към настоящия момент прогнозите са за загуба между 53 до 97 млн. лева към края на тази година. Това ще са неусвоени средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)”, поясни министърът.

„В продължение на година Фонд „Земеделие“ не е работел, не е разглеждал преписки, не са сключвани договори и анекси, не са извършвани плащания. Ние заварихме над 2 500 неподписани договора по ПРСР“, каза  Грудев. По думите му заради липса на време част от тези проекти няма да бъдат осъществени.

Той посочи още един риск. 1,7 млрд. лв. е общата сума на изплатените субсидии от ДФЗ от 16 октомври миналата година досега, но не е избран сертифициращ орган, който да завери средствата (одитор). Министърът посочи, че са направени три пъти неуспешни опита да бъде избран одитор по Закона за обществените поръчки.

Според Васил Грудев обаче тези средства няма да бъдат загубени.

„Но е абсолютно неадекватно да бъдем поставени в ситуация, в която да сме притиснати до стената. Три процедури са били провалени от Министерство на земеделието и храните, три пъти процедурата се пуска по един и същ начин, без да се отстранят несъответствия, констатирани от КЗК. За мен е абсолютно необяснимо защо три пъти се повтаря една и съща грешка“, коментира той.

„На фона на катастрофалното финансово състояние на страната да поставим под въпрос тези средства, които вече са изплатени – те вече са одобрени от Европейската комисия, но не са сертифицирани, това би било абсолютно безобразие“, допълни той.

Третата процедура за избор на водеща одиторска компания е прекратена от КЗК преди две седмици, уточни министърът.

По повод загубените животни заради болестта „Син език“ той обеща животновъдите да бъдат компенсирани на пазарни цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още