IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще покриват с безлихвени заеми финансови корекции по европроекти

Ако местните власти не са допуснали грешка по проектите, кредитите ще бъдат опрощавани

17:39 | 16.12.14 г.
Общините ще покриват с безлихвени заеми финансови корекции по европроекти

Общините ще могат да ползват безлихвени заеми от държавата, за да покрият наложените им финансови корекции за нарушения при изпълнението на европроекти. Това приеха депутатите от бюджетната комисия, по време на второто четене на Бюджет 2015.

Въпреки че текстът е включен в бюджета за догодина, местната власт ще може да ползва безлихвените заеми от 1 декември 2014 г. Целта е общините да се разплатят спешно с изпълнителите на инфраструктурни проекти, обясни председателят на комисията Менда Стоянова.

Заемът ще е точно толкова, колкото е финансовата корекция, уточни тя.

След това ще се преценява кои общини по какъв начин ще връщат заема, особено тези, които са направили нарушение и са виновни за корекцията. За тези, които не са допуснали грешка, а проблемът е например в нашето законодателство, държавата може и да опрости кредитите.

Предложението се прави във връзка с корекциите за милиони левове, наложени на общини с проекти по оперативна програма „Околна среда“, коментираха депутати.

Средствата ще се отпускат от бюджета. Временни безлихвени заеми ще могат да ползват бюджетните организации с проекти, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд на ЕС.

По време на дебатите представители от сдружението на общините поискаха 21 млн. лв. повече за делегирани от държавата дейности към общините. Подобно предложение беше внесено от депутата Росица Янакиева.

В средните и малките общини един служител съвместява по 3-4 дейности. В същото време хора от субсидираната заетост метат за 480 лв. месечно, а чиновниците получават по 400 лв. Хората управляват проекти за милиони по еврофондовете, а заплатите им са 600-800 лв., заявиха от НСОРБ.

Николай Ненков от КНСБ подкрепи предложението.

Менда Стоянова обаче възрази, че тази година за всички държавни служители има наложени финансови ограничения.

„Вероятно сте прави за ниските заплати и работата по сложни дейности като обществени поръчки и еврофондове. От много години говорим, че трябва да се направи реформа в общинската администрация. Може да се говори за обединяване на общини, или пък в по-големите населени места да се централизират дейностите, за които малките нямат капацитет. Вие от НСОРБ не сте предложили нищо такова, а всяка година се разправяме за едно и също“, отговори председателят на бюджетната комисия.

Банката за развитие ще може да ползва заеми до 1 млрд. лв., за да се насърчи санирането, решиха още депутатите. Това ще става по предложение на Министерския съвет и с одобрението на Народното събрание.

Като цяло депутатите от управляващото мнозинство отхвърлиха предложенията на опозицията за промени в Бюджет 2015.

* Допълнена към 18.35 часа

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още