IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България иска ЕК да намали националното финансиране по програма "Транспорт"

Документът е създаден по препоръка на Брюксел

14:37 | 07.05.15 г.
България иска ЕК да намали националното финансиране по програма "Транспорт"

Министерският съвет е решил Управляващият орган на Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. да поиска увеличение на европейското финансиране от 80% на 85%. Целта е да бъде намалена тежестта на националното участие и да бъде постигнато по-добро усвояване на предоставените по програмата средства от Кохезионния фонд на ЕС, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Предложението за увеличение на приноса на Кохезионния фонд на 85% е заложено като мярка в Плана за действие за 2015 г. по ОП „Транспорт” за приключване на програмен период 2007-2013 г. Документът е създаден по препоръка на ЕК и е съгласуван с нея.

Предложението не води до промяна в размера на средствата, предвидени първоначално в Кохезионния фонд, се уточнява в съобщението.

Припомняме, че по отношение на новата програма „Транспорт” беше взето точно обратното решение през лятото на миналата година – тогава  Николина Ангелкова като служебен министър на транспорта заяви, че транспортното министерство ще преговаря с Брюксел националното съфинансиране за пътните проекти, включени като приоритет в програмата, да бъде увеличено на 50 на сто. Целта бе индикативният бюджет на програмата да нарасне от 1,9 млрд. евро до около 2,5 млрд. евро, като средствата трябваше ще дойдат от заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още