IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Порожанов: Струпването на европроекти в края на годината е опасно

Приключването на Програмата за селските райони от стария период е предизвикателство, отчете директорът на ДФЗ

12:18 | 07.06.15 г.
Румен Порожанов: Струпването на европроекти в края на годината е опасно

Струпването на земеделски проекти за разплащане в края на годината е доста опасно, предупреди изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие“ Румен Порожанов в интервю за БНР.

Той припомни, че тази година е последна за Програмата за развитие селските райони ПРСР от стария период 2007-2013 г. и всички договорени проекти трябва да бъдат изпълнени до средата на септември, а ДФЗ да ги разплати до края на годината.

„Ситуацията е напрегната. В момента се изпълняват проекти за около 1,9 млрд. лева. Бюджетът, който трябва да се усвои, за да не загубим средства от програмата, е 1,4 млрд. лева“, каза шефът на ДФЗ. 

Той посочи няколко предизвикателства, които могат да се превърнат в проблеми. Проектите трябва да бъдат изпълнени качествено и да бъдат входирани навреме за плащане. Само че много бенефициенти – общини и частни изпълнителни на инвестиционни дейности искат да входират плащанията възможно най-късно. Нашият апел е да идват, щом са готови, призова Порожанов.

Той обясни, че за ДФЗ е сериозно предизвикателство да разплати над милиард за последните 3-4 месеца от годината. За да стане това, ще има командировани служители в областните центрове.

„Опасностите са свързани с това – да не дойдат за плащане проектите, които са контрактувани, и Разплащателната агенция да не успее да обработи всички заявки. Струпването на плащания в последните 3-4 месеца е доста опасно“, подчерта Румен Порожанов.

Той посочи, че Министерството на земеделието е направило опит да се поиска удължаване и до средата на 2016 година да се продължи програмата. Засега няма оптимистична светлина за това, а това щеше да е добре, смята той. 
Порожанов допълни, че вече е одобрена програмата за новия период 2014-2020 година.

Припомняме, че по новата ПРСР 2014-2020 г. започна отваряне на мерки и прием на проекти преди да бъде официално одобрена от Брюксел и по нея имаше прием на проекти за инвестиции.

С директните плащания за обратваеми земи за тази година се влиза в новата политика, каза още Порожанов. Той посочи, че към момента са приети близо 113 хил. заявления по 29 схеми. Заявената за подпомагне площ е 34 620 000 дка – с около 3 – 4% по-малко от миналата година. Порожанов очаква тази площ да нарасне, тъй като приемът продължава до 22 юни.

„Въпреки трудностите, забавянето през март е преодоляно. Проблемът със заявките стоеше в целия ЕС и не напразно Брюксел разреши удължаване на срока“, заяви той. По думите му сериозно намаляват случаите на стопани без правни основания за обработване на нивите.

Порожанов коментира още, че за животновъдния сектор до момента са изплатени 190 млн. лв. субсидии. Приключи приемът за помощ de minimis за млечния сектор. През този месец ще бъдат разплатени 20 млн. лв. de minimis за говедовъдство и биволовъдство, плюс 7 млн. лв. за фермите с овце и кози.

В този сектор е важно производителите да имат пазарен сегмент не само у нас, но и в други европейски страни. Фермерите трябва да се обърнат към Турция и арабските страни, тъй като перспективите пред животновъдството трябва да бъдат свързани не само със субсидии, но и с пазар, препоръча директорът на ДФЗ.

Интересът към инвестиционната мярка показва, че производството е живо и ще се развива, допълни Порожанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 13.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още