IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два български енергийни проекта получават европейско финансиране

Брюксел разпредели общо 150 млн. евро по "Свързана Европа" за енергийни проекти

14:37 | 14.07.15 г.
Два български енергийни проекта получават европейско финансиране

Два български проекта за изграждане на енергийна инфраструктура получиха европейско финансиране, става ясно от съобщение на Европейската комисия. Днес в Брюксел беше взето решение за отпускане на общо 150 млн. евро по „Свързана Европа“ за реализирани ключови проекти в областта на  енергийната инфраструктура в Европа.

Средствата ще бъдат разпределени между 20 проекта, допълват от Еврокомисията.

Българските проекти засягат 3D-проучвания за разширяването на газовото хранилище в Чирен. Изпълнител на проекта е „Булгартрансгаз“, която е оператор на хранилището. Европейското финансиране за реализацията на проекта е 3,9 млн. евро.

Европейската комисия ще отпусне финансиране и за изграждането на далекопровод между Маришкия басейн и Бургас. Отпуснатите средства за Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който ще реализира проекта, са 28,9 млн. евро.

Това е един от големите проекти, които ще получат помощ в този пакет от европейски средства за енергийна инфраструктура.

Повече средства ще получи само проектът за изграждане на нова газова интерконекторна връзка между Полша и Чехия, за която ще бъдат отпуснати 62,6 млн. евро.

През настоящия програмен период (2014 – 2020 година) за развитието на енергийната система в ЕС ще бъдат отпуснати 5,35 млрд. евро по механизма "Свързана Европа", посочват още от Брюксел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още