IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията по земеделие към ЕП е против национални решения за ГМО

Възможността за ограничения от страна на отделните държави ще наруши единния пазар, смятат евродепутатите

15:54 | 03.09.15 г.
Комисията по земеделие към ЕП е против национални решения за ГМО

Комисията по земеделие към Европейския парламент (ЕП) е против възможността държавите в Европейския съюз (ЕС) сами да налагат индивидуална забрана или ограничения за внос или отглеждане на генно-модифицирани храни, които като цяло имат одобрение за отглеждане или внос от Агенцията за безопасност на храните в ЕС .

Това беше предложено от Европейската комисия (ЕК) в проекта за директива за ГМО, но депутатите от ЕП смятат, че възможността за национални ограничения ще се отрази негативно на конкуренцията в общността, както и на развитието на единния пазар. 

Мнението на комисията по земеделие беше подкрепено от 28 депутати, участващи в нея. 11 бяха против, а шестима се въздържаха. 

Предстои предложението на ЕК да бъде разгледано от водещата по казуса комисия – по околната среда. След това проектът за нова директива ще влезе в пленарната зала.

Ако комисията по околна среда вземе решение дали да одобри плановете на ЕК на заседанието си на 12-13 октомври, законопроектът ще бъде обсъден от европейските депутати по време на сесията им на 26-29 октомври в Страсбург, допълват от пресцентъра на ЕП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още