IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1000 заявления подадоха фермери за купуване на земеделска техника

Бюджетът ще стигне за около половината от проектите, заяви Румен Порожанов

16:01 | 15.09.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Над 1000 заявления подадоха фермери за купуване на земеделска техника

Общият брой на подадените проекти за безвъзмездна финансова помощ по мярката за купуване на земеделска техника в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ е 1006, съобщиха от фонда.

От там уточняват, че е приключил приемът на проекти за инвестиции в закупуване на земеделска техника по мярка 121 „Модернизация на земеделските стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г.

Най-много са подадените заявления от област Плевен – 79 на брой, следвани от тези в област Добрич (75) и област Бургас (71). Най-слаб в рамките на този прием е интересът към закупуването на техника от страна на фермерите от област Смолян, където е подадено само едно заявление, както и от областите Кърджали (6) и София-град (9). 

След края на приема заявената субсидия е близо два пъти над определения бюджет по мярката, който е в размер на левовата равностойност на 50 млн. евро. Преди дни директорът на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов каза, че до 500 проекта ще се одобрят в рамките на наличните 50 милиона евро, които са осигурени по мярката. Подготвя се анализ, който да покаже от кои други мерки може да се пренасочат средства.

Припомняме, че минималният размер на общите допустими разходи по един проект, който можеха да заявят кандидатите в рамките на периода на прием, възлиза на левовата равностойност на 15 000 евро, а максималният размер  не може да надвишава 500 000 евро.

Ранкирането на подадените заявления вече е започнало, уточняват от ДФЗ. Проектите ще бъдат обработени и договорени в началото на октомври, а за изпълнението им фермерите ще имат малко повече от месец.

Предвижда се плащанията по изпълнени договори по мярката да бъдат извършени до края на 2015 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още