IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2500 проекта от ПРСР ще се изпълняват до 15 октомври

ДФЗ ще изплати 1,2 млрд. лева по тях, заяви директорът на фонда Румен Порожанов

13:41 | 12.09.15 г.
2500 проекта от ПРСР ще се изпълняват до 15 октомври

Удълженият до 15 октомври срок за изпълнение на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 - 2013 г. се отнася за 2500 проекта, които са в ход. От тях 1500 са частни и около 1000 са публични – най-вече на общини, църкви, читалища. Това каза директорът на ДФ Земеделие Румен Порожанов за предаването "Седмицата" на Дарик.

Новината всъщност бе анонсирана вчера от земеделския министър Десислава Танева. Тя поясни, че от бонуса ще могат да се възползват изпълнителите на проекти с досегашен краен срок – 15 септември, но не и тези, чиито контракти е трябвало да приключат по-рано.

Порожанов дес уточни, че удължаването на проектите с един месец дава възможност дейностите да се извършват с толеранс и да се подготвят документите за плащане. По разчети на ДФЗ очакваните плащания на агенцията по тези 2500 проекта са за 1,2 милиарда лева, които да се входират.

„Няма да остане заявено необработено плащане и ще изпълним всички проекти по правилата”, увери Порожанов.

Относно големия интерес на фермерите към мярка 121 за купуване на селскостопанска техника Порожанов каза, че приемът на документи прилючва днес и се очаква до края на деня подадените заявки да набъбнат до 1000. Порожанов коментира, че около 200 хиляди лева е средната стойност на заявяваните проекти, така че до 500 проекта ще се одобрят в рамките на наличните 50 милиона евро, които са осигурени по мярката. Те ще се договорят в началото на октомври, така че до средата на ноември да се изплатят парите. Подготвя се анализ, който да покаже от кои други мерки може да се пренасочат средства, каза още директорът на фода.

Порожанов коментира, че целта е ДФЗ да снижи загубата на средства от старата ПРСР до 50 милиона евро и изтъкна, че на 90 процента тя е изпълнена. По думите му никой не успява на сто процента да усвои и в Европа. Голямата цел е бизнесът да си осигури финансиране, но тук в Българя банките много рестриктивно гледат на финансирането, дори Гаранционният фонд не заработи както трябва, посочи Румен Порожанов.

Той напомни, че по новата ПРСР 2014-2020 вече стартираха някои проекти – вече се обработват подадените 730 заявления за земеделска продукция. Приключи и приемът за млади фермери, другата седмица започва визита на ДФЗ по места. Следва прием по обработка на земеделската продуция.

Обсъжда се в първоначалните приеми да се заложат и общинските проекти, като ще се затегнат критериите по обществените поръчки – пътища, паркове, спортни обекти, ВИК. Няма да бавим този прием, защото строителният бранш има бум благодарение на оперативните програми и би се появила възможност за още работа догодина. Разумно е общинските проекти да са още в началото на ПРСР, посочи Порожанов.

Освен че ДФЗ ще изготви график за приемите по ПРСР, ще има и график до месец за плащанията по гаранционния фонд и бюджетното финансиране. Фондът от 16 октомври ще започне с плащанията по обвързаното производство към животновъди, през декември ще има доразплащания по агроекология от стария програмен период и от януари трябва да започнат директните плащания за биологично земеделие. Целта е бенефициентите да имат яснота кога ще получат плащането, поясни Порожанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още