IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерки по ПРСР остават блокирани заради предварителни условия на Брюксел

След реформи и допълнителна работа България ще ползва изцяло ресурса на новата програма

11:54 | 05.10.15 г.
Мерки по ПРСР остават блокирани заради предварителни условия на Брюксел

За да тръгнат пък инвестициите във водна инфраструктура - напояване с финансиране по ПРСР, е необходимо да имаме стратегия за хидромелиоративния сектор (напояване и отводняване) и опазване от вредното въздействие на водите на някои земеделски практики, допълва експертът. Междувременно България очаква анализ от експертите на Световната банка за управлението на системата за напояване в страната.

И още условия, поставени от Еврокомисията при преговорите за българската ПРСР – за да бъде отворена мярка 17 „Управление на риска“, трябва да имаме национални или регионални оценки на риска и управлението на бедствия, като се отчита адаптирането към изменението на климата.

Дори да бъдат изпълнени всички условия, е възможно част от мерките по новата ПРСР да не бъдат отворени до края на периода.

Според Юлия Григорова освен отворените досега мерки се очаква през октомври да бъде обявен прием на заявления по подмярка 2.2 "Създаване на консултантски услуги".

Авансови плащания

За разлика от старата ПРСР, при която общините получаваха 50% авансови плащания и след това организираха процедури по Закона за обществените поръчки, сега има съществена промяна.

За проекти по ПРСР 2014 – 2020, подпомагани по мерките „Инвестиции в инфраструктура“, „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ и подхода ЛИДЕР, авансовото плащане ще е до 12% от одобрената публична помощ по проекта и при наличие на документи от проведена по ЗОП процедура за избор на изпълнител. Разликата до 50% ще се изплаща, след като приключат всички процедури по ЗОП.

Преди това изпълнителите на проектите ще трябва да учредяват банкова гаранция в размер на 100% от размера на исканото авансово плащане. Гаранцията ще се освобождава, когато Разплащателната агенция установи, че са направени разходи по проекта, надхвърлящи сумата на полученото авансовото плащане, заяви експертът.

Трябва да се обръща сериозно внимание на предварителните условия в партньорските споразумения, предупреди преди дни Искра Михайлова, която е председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент. Тя посочи, че има препоръка на Европейската сметна палата при неизпълнени предварителни условия да се спират плащанията.

България вече има опит със спрени и по-късно размразени плащания за две оперативни програми от стария период - "Околна среда" и "Регионално развитие". Те обаче бяха временно във фризера заради нарушения при организирането на търговете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още