IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти към МОСВ одобриха плана за управление на парк "Централен Балкан"

Планът определя режимите в националния парк за следващите 10 години

11:37 | 19.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: visitcentralbalkan.net</em></p>

Снимка: visitcentralbalkan.net

Специализираният състав на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобри новия план за управление на Национален парк „Централен Балкан“.

Консултативният орган взе решение, с което предлага на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева да го внесе за приемане в Министерския съвет. Преди това трябва да бъдат отразени бележките и предложенията към плана, одобрени от ВЕЕС, съобщи екоминистерството.

С новия план ще бъдат установени зони, режими, норми и условия за извършване на дейностите в парк „Централен Балкан“ през следващите 10 години. Становището на ВЕЕС е, че с новия документ е постигнат баланс между опазването на природата и биологичното разнообразие в парка и развитието на туризма и използването на ресурсите от местното население като паша, бране на билки, горски плодове и гъби.

По Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ беше финансирано разработването на общо 58 проекта на планове за управление: на трите национални парка - „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“, на природните паркове „Беласица“, „Българка“ и „Витоша“, както и на 52 други защитени територии от категорията „резерват“, „поддържан резерват“ и „защитена местност“.

Трите национални парка, резерватите и поддържаните резервати са изключителна държавна собственост и се управляват от екоминистерството. Природните паркове се управляват от Министерството на земеделието и храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още