IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общини с проекти за 87 млн. лв. изпуснаха крайния срок за заявки по ПРСР

Програмата не може да бъде променяна хаотично, заяви Десислава Танева

11:17 | 21.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Общини с проекти за 87 млн. лв. изпуснаха крайния срок за заявки по ПРСР

Няколко български общини не са успели да приключат европроектите си по ПРСР и да подадат заявки за плащане до изтичането на крайния срок. Техните проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 са на стойност 87 млн. лв. Това съобщи в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Припомняме, че срокът за изпълнение на проекти по програмата беше удължен с месец до 15 октомври, това бе и крайната дата за заявяване на плащания по изпълнените дейности. Въпросът е дали тези средства ще бъдат загубени.

Десислава Танева посочи, че към момента са  усвоени 82% от старата ПРСР и Държавен фонд „Земеделие“ работи на максимални обороти, така че да бъде постигната целта от 90%.

Ние сме в условията на наддоговаряне и още не говорим за загуба на бюджет, уточни Танева. Тя припомни, че точно за да няма загуба на средства, имаше извънреден прием по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ от ПРСР 2007 – 2013, по която фермерите кандидатстваха за закупуване на агротехника.

Интересът към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) от земеделските производители е няколко пъти по-висок, отколкото е бюджетът, допълни министърът на земеделието.

Във връзка с недоволството на винопроизводители срещу механизма за класиране на проекти по новата ПРСР 2014 – 2020 тя обясни, че приоритетни в момента са най-чувствителните сектори: плодове, зеленчуци и животновъдство и програмата не може да бъде променяна хаотично. Тя допълни, че 133 млн. евро е бюджетът на тригодишната Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г.

„Всеки иска гарантиран достъп до тези пари и това е положително за страната. Земеделският сектор има капацитета и визията как да се развива, това е положителен тренд“, смята министърът. Тя уточни, че класирането не е предрешено и не е изключено проекти на винопроизводители да бъдат одобрени. Те обаче няма да получат точки като чувствителни сектори.

Министър Танева коментира още, че биопроизводството има възходящ тренд на развитие. Площите под контрол за органично производство са близо 75 хил. ха – близо 2% от обработваемите земи.

Вижте още във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още