IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два български екопроекта получиха европейско финансиране по LIFE

По програмата за околна среда финансиране получават общо 96 проекта

15:53 | 20.11.15 г.
Два български екопроекта получиха европейско финансиране по LIFE

Два български проекта са сред избраните за финансиране по програма LIFE за околната среда. Общата стойност им стойност е почти 7 млн. евро, от които европейското финансиране е за 5,1 млн. евро, съобщават от Европейската комисия.

Единият проект се изпълнява от старозагорската организация „Зелени Балкани“ и е насочен към защитата на черния лешояд. Неговата обща стойност е 3,4 млн. евро, като 2,6 млн. евро от тях е по програма LIFE.

Вторият проект на Българското дружество за защита на птиците и по него ще бъде направена реставрация и устойчиво управление на хранителни хабитати на царския орел в ключовите за тях места от Натура 2000 в България. Стойността на този проект е 3,55 млн. евро, европейското финансиране – за 2,55 млн. евро.

Двата български проекта са подбрани сред 1117 предложения, внесени за финансиране по програмата. Днес от LIFE съобщиха, че ще подкрепят общо 96 проекта, насочени към опазването на биоразнообразието, околната среда и екологосъобразния растеж в Европа.

Общата стойност на избраните проекти е 264,8 млн. евро, от които европейското финансиране е в размер на 160,6 млн. евро.

Проектите обхващат дейности в областта на околната среда и ефективното използване на ресурси в подкрепа на преминаването към кръгова и устойчива икономика, природата и биологичното разнообразие, както и управлението и информацията, свързани с околната среда, допълват още от Европейската комисия. 

Програма LIFE е инструментът на ЕС за финансиране в областта на околната среда и действията по климата. Тя действа от 1992 година и по нея са съфинансирани над 4000 проекта в целия ЕС и в страни извън него, като са мобилизирани 7,8 млрд. евро и са предоставени 3,4 млн. евро за опазване на околната среда и климата.

Бюджетът за програмата за периода 2014 — 2020 година е 3,4 млрд. евро по текущи цени, като са съставени две подпрограми за околната среда и за действията по климата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още