IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата корекция заради ВЕИ-та по ПРСР е намалена до под 5 млн. евро

През годината ще има допълнителни корекции при прегледа на плащанията, но те няма да са големи, коментира шефът на фонд "Земеделие"

13:10 | 09.04.16 г.
Финансовата корекция заради ВЕИ-та по ПРСР е намалена до под 5 млн. евро

Финансовата корекция по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. за фотоволтаичните паркове е намалена на малко под 5 млн. евро от първоначалните 29 млн. евро. Очаква се и окончателното решение на европейските власти. Това коментира в предаването “Седмицата” по Дарик радио изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов.

Други три одита в момента се разглеждат от помирителна комисия, каза Порожанов. Обсъжданата сума за корекция е 33 млн. евро, но тя може да бъде намалена, допълни той. Намалени са и финансовите корекции за общините, а тази за Гаранционния фонд е отпаднала, каза още той.

Допълнителни финансови корекции се очакват през годината при разглеждането на всички плащания по програмата от миналата година, обясни още шефът на Разплащателната агенция. Той обаче отрече подготвяната глоба да е в размер на 250 млн. евро, за което предупредиха депутати от БСП. Информацията вчера беше опровергана и от финансовия министър Владислав Горанов.

Припомняме, че тази седмица ДАНС влезе във фонд “Земеделие” и проверява някои проекти по селската програма. Порожанов не пожела да коментира разследването.

Той посочи, че фондът е подобрил контрола по провежданите обществени поръчки, свързани с проектите, финансирани от ПРСР и рибарската програма. Това според него е причината за засилването на “агресията” към институцията.

Порожанов обясни, че по рибарската програма не са платени 3 яхти на голяма стойност, защото фондът не е приел икономическата обосновка. Не е осъществено и плащане по проект, по който са купени кемпери. Що се отнася до автомобилите и АТВ-та, част от проекти за туристическа дейност, плащания са направени само по тези, които са спазили референтните стойности.

Някои бенефициенти по туристически проекти ще трябва да възстановяват пари, защото при проверки се е оказало, че изградените от тях къщи за гости и закупени автомобили не се ползват по предназначение и за извършване на туристическа дейност.

Порожанов посочи, че в момента се разглеждат проектите от първия прием по мярката за производство на земеделска продукция. Раздадени на повече от 1 000 договора, като 500 са подписани и още 300 са в процес на обработка. Отказите са повече от 100.

Започва и разглеждането на проектите по мярката за преработка на земеделска продукция с бюджет 100 млн. евро. Разглеждат се 250 проекта, изпратени са писма с допълнителна информация за повече от 100 бенефициента. Тези проекти в рамките на около 2 месеца ще бъдат затворени, поясни шефът на фонд “Земеделие”. Според него обаче около половината от проектите няма да бъдат изпълнени поради различни причини – липса на собствено финансиране, засилена конкуренция на пазарите, срива на цените на земеделската продукция и т.н., поради което има нужда и от резервни проекти.

Вчера е подписана заповедта за прием на документи за мярката за храмовете, която е с бюджет 25 млн. евро. Приемът започва от 9 май. Порожанов очаква свръхкандидатстване, като според него по тази мярка вероятно няма да бъдат подписани повече от 100 договора.

За общинските проекти по програмата за селските райони, които още не са тръгнали, ще се подготвят референтни стойности за строителните дейности, обясни още Порожанов. Предстои и да се унифицират критериите за избор при обществените поръчки, така че да има обективност и да няма импровизация с критерии и елемент на субективност, допълни той.

В края на другата седмица ще започнат преразпределителните плащания по гаранционния фонд към земеделските производители, съобщи Румен Порожанов. До края на април ще бъдат направени и “зелените” плащания. За май ще остане изплащането на изравнителните плащания към стопаните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още