IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели кандидатстват за ресурс за разкриване на почти 20 хил. работни места

Определените 30 млн. лв. ще бъдат разпределени според класирането по области

12:00 | 03.06.16 г.
Работодатели кандидатстват за ресурс за разкриване на почти 20 хил. работни места

Над 6 200 заявки за повече от 19 500 свободни работни места са подали работодатели по схемата "Обучение и заетост" на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" (2014-2020 г.), съобщават от Агенцията по заетостта. 

Комисиите по заетостта към областните съвети за развитие разглеждат и класират до 16 юни заявките на работодателите, кандидатстващи по схемата, в съответствие с утвърдената от министъра на труда и социалната политика Методика за оценка.  

След приключване на работата на комисиите в областните градове ще бъдат обявени резултатите от класирането.

Определените 30 млн. лв. ще бъдат разпределени според класирането в съответните области, като ще бъдат публикувани и резервните заявки от работодатели. 

Припомняме, че около схемата на социалното министерство за наемане на безработни се разрази скандал през април. Тогава подадените поръчки по Схемата "Обучение и заетост" от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" бяха анулирани, а ресурсът по първия етап беше увеличен от 8,1 млн. лева на 30 млн. лева.

Промяната се наложи с цел осигуряване на по-голяма прозрачност и е в отговор на големия интерес към схемата.

Програмата „Обучение и заетост” е насочена към безработни над 29 години, като с приоритет са хората от най-уязвимите групи -  тези в предпенсионна възраст, трайно безработните над една година и хора с ниско образование.

Цялата операция е за 81 млн. лева, като в нея се предвиждат няколко етапа. Първият е свързан с предоставяне на първоначална заетост на хората от рисковите групи, вторият е обучение и след обучението - задържане на работа.

Първоначалното решение беше на първия етап да се пуснат 10 процента от операцията, т. е. 8,1 милиона лева. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още