IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Нагласата за злоупотреби е въпрос на манталитет, не само на контрол

България успява така да управлява европарите, че да няма блокиране или спиране на плащания, заяви вицепремиерът

11:45 | 05.06.16 г. 2
Т. Дончев: Нагласата за злоупотреби е въпрос на манталитет, не само на контрол

Нищо от написаното в доклада на Европейската агенция за борба с измамите ОЛАФ за злоупотребите с евросредства не е изненада за мен или колегите ми, но чисто политически това е един от опитите да бъде търсена нова опорна точка за опозиционност. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му темата се вкарва в гамата на политическата истерия.

Трудно е да се направи подобна класация, няма такава – на кое място сме, защото повод за спекулациите е броят на сигналите – което не съответства на твърдението колко е корумпирана съответната държава. За България те са 34  - колкото са и за Германия, обясни още Дончев.

В доклада на европейската Сметна палата също няма нищо, което да притеснява България, въпреки обичайно критичния тон на Сметната палата, каза той.

Ако Европейската комисия има претенции към работата на някоя държава или администрация с евросредства, първо се изпраща предупредително писмо, следва блокиране на плащанията, а след това трайно замразяване. От 2013 година България не е била в такава процедура. Успяваме така да управляваме парите, че да няма блокиране или спиране на плащания, заяви Дончев.

Нагласата за злоупотреби е въпрос  на манталитет, не само на контролна среда.  Критичният въпрос е не колко опита за измами има, а как държавата реагира, изтъкна още Дончев и увери, че се проверява всеки сигнал, дори да е анонимен, дори да изглежда изначално безумен, като преди избори броят на подаваните сигнали реално се удвоява и утроява. По думите му медийните сигнали също са повод за извършването на проверки.

Дончев припомни предупреждението си към кметовете, че вътрешни и международни проверки на изградените с европари съоръжения ще се правят през следващите пет години и ако там бъдат заварени неподдържан терен или пасящи крави, парите ще бъдат връщани.

След финансовата и дългова криза консумативният модел на евросредствата, властвал десетилетия наред, вече не е същият, посочи Томислав Дончев, според когото все повече се мисли за ефекта на всяка инвестиция или колко евро носи като ефект всяко вложено първоначално евро.

"Т.нар. рециклирани пари са нова тенденция и разликата от грантовото финансиране  е, че при финансовия инженеринг парите са по-близо до традиционните кредитни инструменти. Но това предполага от всяка инвестиция да се търси ясен икономически сценарий парите да бъдат върнати, как всяка инвестиция да носи ползи", заяви той.

Ако бизнесът и администрацията нямат финансова експертиза и не знаем как да работим с този финансов модел, ще бъдем в изоставаща позиция, прогнозира още вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Егати колко е жалък и ***. Но иде 2020та и краденето на фондовете приключва, после икономиката отива в *** и обявявате фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
''Нагласата за злоупотреби е въпрос на манталитет, не само на контролна среда'' - казано иначе ''липсата на вяра ли кара българина да престъпва законите и много често да извършва престъпления?'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1747595012185392Няма Бог значи може да крадем но сега има една тънкост която трябва да се обясни тоест ''вратичките'' в закона също са вид кражба пред Бог и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още