IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русинова гарантира справедливо разпределение на 30 млн. лв. за обучение и заетост

Има вътрешна проверка съвместно с МВР, която извършва и проверка на сигнали по конкретни случаи, каза министърът

11:03 | 10.06.16 г.
Русинова гарантира справедливо разпределение на 30 млн. лв. за обучение и заетост

Министерството на труда и социалната политика гарантира по-ясно и справедливо разпределение на ресурса по схемата "Обучение и заетост" на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" (2014-2020 г.). Това заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в рамките на парламентарния блиц контрол.

Тя отговори на въпрос на депутата Вили Лилков, който попита на какъв принцип са разпределени парите и защо във Видин само една фирма е получила одобрение за три работни места, подчертавайки, че има данни за несправедливо разпределение по региони. Той сподели, че има данни за това, че в някои региони се одобряват заявки за стотици работни места, а в други почти няма такива. 

Русинова посочи, че е направен анализ от страна на министерството за разпределението на ресурса по схемата и гарантира, че няма проблем в самата система на разпределение на средствата. Има вътрешна проверка съвместно с МВР, която извършва и проверка на сигнали по конкретни случаи, каза министърът.

По схемата са отпуснати 30 милиона лева на база заявени работни места, равнище на безработица и на база сектори, важни за икономиката на съответния регион. За всяка област е определена квота за ресурс, напомни Русинова критериите за разпределение на ресурса.

„Така гарантираме по-ясно разпределение на ресурса и ще стане по-близка връзката с безработния, за да бъде интегриран на пазара на труда”, каза социалният министър.

До момента над 6 хиляди заявки за повече от 19 500 свободни работни места са подали работодатели по схемата "Обучение и заетост" на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" (2014-2020 г.), посочи Русинова.

Припомняме, че около схемата на социалното министерство за наемане на безработни се разрази скандал през април. Тогава подадените поръчки по схемата "Обучение и заетост" бяха анулирани, а ресурсът по първия етап беше увеличен от 8,1 млн. лева на 30 млн. лева. Първоначалното решение беше на първия етап да се пуснат 10 процента от операцията, т. е. 8,1 милиона лева. Промяната се наложи с цел осигуряване на по-голяма прозрачност и е в отговор на големия интерес към схемата.

Програмата „Обучение и заетост” е насочена към безработни над 29 години, като с приоритет са хората от най-уязвимите групи -  тези в предпенсионна възраст, трайно безработните над една година и хора с ниско образование.

По схемата се предоставя първоначална заетост на хората от рисковите групи, както и обучение и след обучението се очаква задържане на работа при съответния работодател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още