IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобрени са 36 проекта по програмата за сътрудничеството със Сърбия

Най-много са кандидатите от София, Монтана и Видин

17:11 | 15.07.16 г.
<p>
	Заседание на&nbsp;Комитета за наблюдение на програмата. <em>Снимка: МРРБ</em></p>

Заседание на Комитета за наблюдение на програмата. Снимка: МРРБ

По  програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия са подадени 388 проектни предложения в рамките на първата покана. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова при откриването на заседание на Комитета за наблюдение на програмата, информира регионалното министерство.

Първоначално предвиденият бюджет е стигал за финансирането на 23 проекта (11% от подадените). Взето е решение да се преразпредели допълнителен ресурс от 6 млн. евро от бюджета на програмата за 2018 г., което ще даде възможност да се финансират допълнително 13 проекта, или общо 36.

Сред подадените проектни предложения в рамките на първата програма се забелязва превес на инвестиционните проекти пред тези от типа „меки“ мерки.

Повече на брой са кандидатстващите партньори от българска страна, като най-много са кандидатите от областите София, Монтана и Видин. Общините и културните институции са особено активни.

Сред одобрените 36 проекта има за социализация на културно наследство, изграждане на музеи, за изложби, както и общи туристически продукти като гурме туризъм и фестивал на духовата музика на България и Сърбия.

Предложени са също множество проекти за изграждане и рехабилитация на спортна инфраструктура, детски площадки и зелени площи; за насърчаване на младежкото предприемачество и доброволчество.

По един от проектите ще бъде изграден образователен център за повишаване на уменията на млади лекари в региона и повишаване на интереса сред учениците към медицинската професия.

Ще бъдат изпълнени и проекти за подобряване на сметосъбирането в различни общини и повишаване на екологичното съзнание сред подрастващите и опазване на биоразнообразието в трансграничния регион.

Ще се реализират проекти за превенция на риска от бедствия, като изграждане на съоръжения за предотвратяване на наводнения и почистване на речни корита, доставка на противопожарна техника и повишаване на капацитета за реакция при бедствия и аварии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още