IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАН вече може да кандидатства с проекти по програма "Околна среда"

Учените могат да се включат с проекти за биоразнообразие

16:20 | 23.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Българската академия на науките (БАН) за първи път има право да кандидатства с проекти по оперативната програма "Околна среда" по направлението за биоразнообразие. Това каза екоминистърът Ивелина Василева, предаде БТА.

За биоразнообразие в оперативната програма са предвидени 200 млн. лв. По нея ще се подкрепят дейности в областта на опазване на природата и консервационни мерки, свързани с опазването на биоразнообразието. 

През последните две години МОСВ и БАН работиха по реализацията на много проекти, общо 17 млн. лева е финансирането, осигурено чрез МОСВ за институтите на БАН, каза още Ивелина Василева, цитирана от пресцентъра на МОСВ.

Чрез двете програми от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, управлявани от Министерството, са осигурени 11,2 млн. лева. Близо 2,5 млн. лева се предоставят на Академията всяка година от държавния бюджет чрез МОСВ за важни задачи, свързани с наблюденията, осъществявани от Националния институт по метеорология и хидрология и Института по океанология на БАН. Финансирането от ПУДООС за последните две години е за близо 750 хил. лева годишно.

Министърът откри изложба по проект за картиране на услуги в земи с рядка растителност, която е подредена във фоайето на БАН.

Проектът SPA-ECOSERVICES е изпълняван от екип от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН в периода 2015 - 2017 г. Той е осъществен по програма "Биологично разнообразие и екосистеми" на МОСВ и е съфинансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Изложбата ще бъде представена в градовете, край които са извършени дейностите - Хасково, Варна, Балчик, Кърджали, Смолян и Благоевград. През лятото изложбата ще бъде показана и в Ботаническата градина на Софийския университет.

Отговаряйки на журналистически въпрос, министър Василева посочи, че няма опасност от спиране на европейски средства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още