IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебното правителство готви план за подготовката за председателството на ЕС

202 работни групи са сформирани в помощ на подготвката, посочи вицепремиерът Деница Златева

11:02 | 02.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

До 7 февруари ще бъде изготвен екшън план за подготовката на България за председателството на Съвета на Европейския съюз от 1 януари 2018 година. До 10 февруари планът трябва да бъде представен на президента Румен Радев.

Това обяви по БНТ служебният вицепремиер, отговарящ за подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС, Деница Златева.

“Сформирани са 202 работни работни групи, започна обучение на хората, които ще участват в организацията на събитията”, съобщи Златева и подчерта, че няма да има смяна на вече назначените експерти, за което е била уверена от служебните министри.

"Искам да пресечем всякаква спекулация, няма как да ни се отнеме председателството на Съвета на ЕС или да се откажем от него. Бих призовала всички да спрем с това. Имаме забавяне, но ще имаме конкретен екшън план следващата седмица - един от основните приоритети е председателството на ЕС, имаме подкрепа и от Брюксел", заяви тя.

Миналата седмица служебният премиер Огнян Герджиков изрази известно притеснение за това, че подготовката за българското председателство на ЕС изостава, а работата по нея е втората основна задача на служебния кабинет.

Подготовката по програмата за приоритетите на "триото" за председателство на Съвета на ЕС - Естония, България, Австрия - е започнала още в началото на миналата година, а през ноември е изпратен първият вариант на програмата за работата на държавите, които ще поемат Съвета в периода юли 2017 година - декември 2018 година.

Традиция е трите държави, които ще поемат председателството на общността в конкретен период, да съгласуват своите приоритети и действия. Процесът се администрира до голяма степен и от Генералния секретариат на Съвета, а приоритетите зависят и от стратегическите документи на ЕС.

“Програмата на тройката Естония, България, Австрия ще се одобри до края на февруари, а националната на страната ни - малко преди началото на председателството", увери Златева.

Според нея четири са основните насоки в българските приоритети в предстоящото председателство - работни места, заетост и конкурентоспособност; миграция и сигурност; Енергиен съюз и политиките за борба за опазването на климата, както и ЕС като играч на световната сцена. Очаква се тези приоритети да бъдат финализирани преди естонското председателство, категорична е Деница Златева.

По думите ѝ за подготовката на България ще бъде направен ремонт на НДК и "Дом номер 2" в Бояна.
НДК ще бъде основната сграда по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и там ще се провеждат заседанията, официалните срещи и пресконференциите на лидерите на съюза в рамките на шест месеца.

"Предстои обявяване на обществени поръчки и за логистика, хотели, микробуси. 90 души ще бъдат командировани в Брюксел", допълни Деница Златева.

Тя призна, че има забавяне при подготовката на културната програма, "понеже по време на председателството можем да промотираме страната си, което ще се случва в Брюксел, Париж, Лондон и на други места".

"Ще има и събития в България. Имаме и предизвикателството с комуникационната стратегия, т.е. как промотираме председателството навън и в страната", разкри Златева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още